Koji su najpoznatiji astronomski teleskopi?

Trenutno pregledavate Koji su najpoznatiji astronomski teleskopi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 listopada, 2023

1. Hubble svemirski teleskop

Hubble svemirski teleskop je jedan od najpoznatijih astronomskih teleskopa. Lansiran u orbitu oko Zemlje 1990. godine, Hubble je revolucionirao naše razumijevanje svemira. Svojim visokokvalitetnim slikama, Hubble je omogućio astronomima da proučavaju udaljene galaksije, planete, zvijezde i druge objekte u svemiru.

2. Keck teleskopi

Keck teleskopi, smješteni na vrhu Mauna Kea na Havajima, su jedni od najvećih i najmoćnijih optičkih teleskopa na svijetu. Sastoje se od dvaju teleskopa s ogledalima promjera 10 metara. Keck teleskopi su omogućili astronomima da proučavaju detalje udaljenih galaksija, planetarnih sustava i drugih objekata u svemiru.

3. Very Large Telescope (VLT)

Very Large Telescope je skup četiri teleskopa smještenih na Cerro Paranalu u Čileu. Svaki teleskop ima primarno ogledalo promjera 8,2 metra. Zahvaljujući svojoj visokoj rezoluciji i osjetljivosti, VLT omogućuje astronomima da istražuju tamnu materiju, crne rupe, formiranje zvijezda i druge važne fenomene u svemiru.

4. Chandra rendgenski teleskop

Chandra je svemirski teleskop specijaliziran za promatranje rendgenskog zračenja u svemiru. Lansiran 1999. godine, Chandra je omogućio detaljna promatranja supernova, crnih rupa, kvazara i drugih objekata koji emitiraju rendgensko zračenje. Chandra je revolucionirao naše razumijevanje ekstremnih astrofizičkih procesa.

5. James Webb svemirski teleskop

James Webb svemirski teleskop je nasljednik Hubble svemirskog teleskopa i očekuje se da će biti lansiran 2021. godine. Webb će biti najveći svemirski teleskop ikad lansiran i omogućit će nam da istražujemo najudaljenije dijelove svemira. Webb će biti opremljen naprednom tehnologijom koja će nam omogućiti da istražujemo formiranje prvih zvijezda i galaksija u svemiru.

  Ocijeni članak!