U kojim državama važi probna dozvola

Trenutno pregledavate U kojim državama važi probna dozvola
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 travnja, 2024

Probna dozvola u Europi

Probna dozvola je vrsta vozačke dozvole koja se izdaje novim vozačima kako bi stekli iskustvo u vožnji prije nego što dobiju punu vozačku dozvolu. U mnogim državama, probna dozvola je obavezna faza koju vozači moraju proći prije nego što mogu samostalno voziti.

U kojim državama se izdaje probna dozvola?

Probna dozvola se izdaje u različitim državama širom svijeta. Neki primjeri država u kojima se izdaje probna dozvola uključuju:
– Hrvatska
– Njemačka
– Francuska
– Španjolska
– Sjedinjene Američke Države
– Kanada
– Australija
– Japan
– Kina
– Brazil

Uslovi i ograničenja probne dozvole

Uslovi i ograničenja vezana za probnu dozvolu se razlikuju od države do države. U nekim državama, vozači s probnom dozvolom moraju voziti uz prisutnost iskusnog vozača, dok u drugim državama vozači s probnom dozvolom imaju određena ograničenja u vezi sa brzinom vožnje ili vožnjom noću.

Kako dobiti probnu dozvolu?

Postupak za dobivanje probne dozvole također varira od države do države. Općenito, vozači moraju položiti teorijski i praktični ispit, proći medicinske provjere i platiti određene takse. Detaljne informacije o postupku dobivanja probne dozvole mogu se pronaći na web stranicama nadležnih tijela za izdavanje vozačkih dozvola u svakoj državi.

  Ocijeni članak!