Koji su rani simptomi trudnoće

Trenutno pregledavate Koji su rani simptomi trudnoće
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 listopada, 2023

Smanjen ili izostanak menstruacije

Prvi rani simptom trudnoće je često izostanak menstruacije ili promjena u redovitosti ciklusa. Kod žena koje imaju redovite menstruacije, izostanak menstruacije može biti indikacija moguće trudnoće.

Povraćanje i mučnina

Mnoge trudnice iskusit će mučninu i povraćanje u ranim fazama trudnoće. Ovi simptomi često su izazvani hormonskim promjenama u tijelu i nazivaju se jutarnja mučnina, iako se mogu javiti tijekom cijelog dana.

Povećanje osjetljivosti dojki

Jedan od ranih simptoma trudnoće je osjetljivost i povećanje dojki. Mnoge žene primijete da im se dojke povećavaju i postaju osjetljive na dodir zbog promjena u hormonima.

Umor i iscrpljenost

Trudnoća može uzrokovati umor i osjećaj iscrpljenosti zbog hormonalnih promjena i povećane razine progesterona. Ovi simptomi često se javljaju u prvom tromjesečju trudnoće.

Povećana osjetljivost na mirise

Neke trudnice primijete da postaju izrazito osjetljive na različite mirise. Ova promjena osjetljivosti može biti jedan od ranih simptoma trudnoće.

Česte promjene raspoloženja

Trudnoća može uzrokovati promjene raspoloženja zbog hormonskih fluktuacija. Mnoge žene primijete da postaju emocionalnije i osjetljivije tijekom ranih faza trudnoće.

Povećanje učestalosti mokrenja

Još jedan rani simptom trudnoće je povećanje učestalosti mokrenja. Ovo se događa zbog povećanog protoka krvi u bubrezima i povećane razine hormona u tijelu.

Promjene u apetitu

Mnoge trudnice primijete promjene u apetitu u ranim fazama trudnoće. To može uključivati povećanu glad, promjene u ukusu hrane ili gubitak apetita zbog jutarnje mučnine.

Povećanje tjelesne temperature

Trudnoća može uzrokovati blago povećanje tjelesne temperature. Ovo se događa zbog hormonskih promjena i povećane cirkulacije krvi.

Osjećaj nadutosti

Mnoge trudnice osjećaju nadutost i osjećaj punoće u ranim fazama trudnoće. To može biti rezultat hormonalnih promjena i povećane razine progesterona u tijelu.

  Ocijeni članak!