Koji su simptomi srčanog udara

Trenutno pregledavate Koji su simptomi srčanog udara
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 listopada, 2023

Koji su simptomi srčanog udara?

Srčani udar, također poznat kao akutni miokardijalni infarkt, je ozbiljno medicinsko stanje koje zahtijeva hitnu pažnju. Evo nekoliko ključnih simptoma koji mogu ukazivati na srčani udar:

1. Bol u prsima

To je najčešći simptom srčanog udara. Osobe koje doživljavaju srčani udar mogu osjetiti jaku, pritiskajuću bol u prsima koja se može širiti prema rukama, ramenima, vratu, donjoj čeljusti ili leđima.

2. Kratkoća daha

Osobe s srčanim udarom mogu imati osjećaj nedostatka zraka ili teškoće u disanju. Ovo se može dogoditi čak i bez prisutnosti boli u prsima.

3. Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje su česti simptomi srčanog udara, posebno kod žena. Ovi simptomi se mogu javiti prije ili zajedno s bolom u prsima.

4. Hladan znoj

Osobe koje doživljavaju srčani udar mogu imati hladan i ljepljiv znoj. Ovo se obično događa zbog poremećaja u radu autonomnog živčanog sustava.

5. Vrtoglavica i gubitak svijesti

Srčani udar može uzrokovati vrtoglavicu i čak gubitak svijesti. To se događa zbog nedovoljnog dotoka krvi i kisika u mozak.

6. Umor

Osobe koje su doživjele srčani udar mogu osjetiti iznenadni i neobjašnjivi umor. To se može dogoditi čak i kod svakodnevnih aktivnosti koje ranije nisu uzrokovale umor.

Zaključak

Simptomi srčanog udara mogu varirati od osobe do osobe, ali je važno prepoznati ove znakove i odmah potražiti medicinsku pomoć ako postoji sumnja na srčani udar. Rana dijagnoza i liječenje su ključni za poboljšanje ishoda i smanjenje rizika od ozbiljnih komplikacija.

  Ocijeni članak!