Koji su zajednički dijelovi zgrade

Trenutno pregledavate Koji su zajednički dijelovi zgrade
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 lipnja, 2023

Zajednički prostori zgrade

Zajednički dijelovi zgrade su oni prostori i elementi koji se koriste i dijele od strane svih stanara ili korisnika zgrade. Ovi prostori su namijenjeni za opću upotrebu i služe za olakšavanje svakodnevnog života u zgradi.

Ulazni prostor

Ulazni prostor je jedan od najvažnijih zajedničkih dijelova zgrade. To je prostor koji omogućuje ulazak i izlazak iz zgrade, a često uključuje predvorje, hodnik i stepenište. Ulazni prostor može imati i recepciju ili portira koji upravlja pristupom zgradi.

Lift

Lift je još jedan važan zajednički dio zgrade, posebno u većim zgradama s više katova. Lift omogućuje stanarima i posjetiteljima jednostavan pristup svim katovima zgrade bez potrebe za korištenjem stepenica.

Stubište

Stubište je također važan zajednički dio zgrade, pogotovo u slučaju nestanka struje ili kvara na liftu. Ono omogućuje siguran prolazak između katova zgrade i služi kao alternativa liftu.

Parking

U većim zgradama često se nalazi zajednički parking prostor. Ovo je prostor za parkiranje vozila stanara i posjetitelja zgrade. Parking može biti podzemni, nadzemni ili oboje, ovisno o dizajnu zgrade.

Vanjski prostori

Zajednički vanjski prostori zgrade uključuju dvorište, vrt, terasu ili balkon. Ovi prostori su namijenjeni za rekreaciju, odmor ili druženje stanara zgrade.

Prostorije za odlaganje

U nekim zgradama mogu postojati zajedničke prostorije namijenjene za odlaganje stvari poput bicikala, dječjih kolica ili drugih predmeta koji nisu pogodni za držanje u stanovima.

Tehnički prostori

Tehnički prostori su zajednički dijelovi zgrade koji sadrže opremu koja je potrebna za funkcioniranje zgrade, poput strojarnice, elektroinstalacija, vodovoda i kanalizacije.

Druge zajedničke prostorije

Ovisno o vrsti zgrade, mogu postojati i druge zajedničke prostorije kao što su praonica rublja, sušionica, prostorija za sastanke ili teretana. Ove prostorije su namijenjene za zadovoljavanje posebnih potreba stanara zgrade.

Zajednički dijelovi zgrade su važni za stvaranje zajedničkog osjećaja pripadnosti i suradnje među stanarima. Oni pružaju dodatnu vrijednost i udobnost života u zgradi te su bitan dio svakodnevnog funkcioniranja zajednice.

  Ocijeni članak!