Kojim danima su posne slave

Trenutno pregledavate Kojim danima su posne slave
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:31 srpnja, 2023

Post u pravoslavnom hrišćanstvu

Post je period duhovne pripreme i uzdržavanja od određene hrane u pravoslavnom hrišćanstvu. Jedan od najznačajnijih oblika posta su posne slave koje se obeležavaju u toku crkvene godine. Posne slave su dani kada vernici praktikuju stroži post, uzdržavajući se od hrane životinjskog porekla, mlečnih proizvoda i jaja.

Kalendarski raspored posnih slava

Posne slave se uglavnom vezuju za određene praznike i svece. Neki od najpoznatijih posnih slava su Božić, Vaskrs, Sveti Nikola, Sveti Jovan, Sveti Arhangel Mihailo i Sveti Dimitrije. Ovi praznici padaju na različite datume u crkvenom kalendaru, tako da se posne slave obeležavaju u različitim periodima godine.

Posne slave u toku godine

Posni dani su obično sreda i petak u toku cele godine. Međutim, za vreme posta pred praznike, kao i za vreme Velikog posta uoči Vaskrsa, post se praktikuje i u druge dane. Na primer, nedelja koja prethodi Božiću je strogi postni dan, kao i sreda i petak uoči Vaskrsa. Ovi dani se smatraju posebno svetim i vernici se uzdržavaju od hrane životinjskog porekla.

Individualne prakse

Iako postoji opšte prihvaćeni kalendar posnih slava, neki vernici mogu imati i svoje individualne prakse. Na primer, neki vernici praktikuju stroži post tokom cele Velike nedelje, dok drugi mogu imati dodatne dane posta u toku godine. Te individualne prakse mogu biti utemeljene na porodičnoj tradiciji, regionalnim običajima ili ličnom izboru.

Zaključak

Posne slave su dani kada vernici pravoslavnog hrišćanstva praktikuju stroži post. Ovi dani su vezani za određene praznike i svece, a kalendarski raspored se prilagođava crkvenom kalendaru. Pored srede i petka tokom cele godine, post se praktikuje i u druge dane pred praznike i tokom Velikog posta. Individualne prakse mogu varirati među vernicima, ali posne slave ostaju važan deo duhovne pripreme i uzdržavanja od određene hrane.

  Ocijeni članak!