Koji test se priznaje za COVID potvrdu

Trenutno pregledavate Koji test se priznaje za COVID potvrdu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 rujna, 2023

RT-PCR test

RT-PCR (Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction) test je trenutno najčešće korišteni test za COVID potvrdu. Ovaj test se temelji na detekciji genetskog materijala virusa u uzorku brisa nosa ili grla. RT-PCR test je vrlo pouzdan i osjetljiv, što ga čini idealnim za dijagnosticiranje prisutnosti virusa kod zaražene osobe.

Brzi antigenski test

Brzi antigenski test je druga vrsta testa koja se priznaje za COVID potvrdu. Ovaj test se također provodi uzimanjem brisa nosa ili grla, ali rezultati su dostupni puno brže u usporedbi s RT-PCR testom. Brzi antigenski testi su manje osjetljivi od RT-PCR testova, ali su i dalje vrlo pouzdani u otkrivanju prisutnosti virusa u uzorku.

ELISA test

ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) test je još jedan test koji se može koristiti za COVID potvrdu. Ovaj test mjeri prisutnost antitijela koja se razvijaju kao odgovor na infekciju COVID-19. ELISA testovi mogu biti korisni za utvrđivanje imunološkog odgovora na virus, ali nisu tako pouzdani kao RT-PCR ili brzi antigenski testovi.

Serološki test

Serološki testovi su još jedna opcija za COVID potvrdu. Ovi testovi se provode na uzorcima krvi i mjeri prisutnost antitijela koja se razvijaju nakon preboljene infekcije. Serološki testovi su korisni za utvrđivanje prethodne izloženosti virusu, ali nisu pogodni za dijagnosticiranje trenutne infekcije.

Odabir testa

Odabir testa za COVID potvrdu ovisi o različitim čimbenicima, uključujući svrhu testiranja, dostupnost testa i preporuke zdravstvenih autoriteta. U većini slučajeva, RT-PCR test se smatra zlatnim standardom za dijagnosticiranje COVID-19. Međutim, brzi antigenski testovi su prikladniji za brza testiranja, poput putovanja ili događaja s većim brojem ljudi. Uvijek je važno konzultirati se s liječnikom ili nadležnim zdravstvenim autoritetima kako biste odabrali najprikladniji test za vaše potrebe.

  Ocijeni članak!