Kojim je putem Hanibal prebacio svoju vojsku u Kartagu

Trenutno pregledavate Kojim je putem Hanibal prebacio svoju vojsku u Kartagu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 rujna, 2023

Alpski prelaz

Prilikom prebacivanja svoje vojske u Kartagu, Hanibal je odabrao jedan od najtežih i najopasnijih puteva – alpski prelaz. Ovaj prelaz se smatrao gotovo neprohodnim zbog svoje visine, strmih padina i nepredvidljivih vremenskih uvjeta. Hanibal je odlučio da će preko Alpa predvoditi svoju vojsku kako bi iznenadio rimske vojnike i otvorio novi front za ratovanje.

Strategija i pripreme

Prije nego što je krenuo na ovaj opasan put, Hanibal je pažljivo osmislio strategiju i proveo detaljne pripreme. Pripremio je specijalizirane vozove za prevoz vojnika i opreme, kao i posebno obučene vodiče koji su poznavali teren. Također je osigurao dovoljno hrane i opreme za preživljavanje tijekom dugog putovanja preko Alpa.

Izazovi prelaska

Prelazak Alpa s vojskom bio je iznimno težak zadatak. Vojska se suočila s ekstremno niskim temperaturama, snježnim olujama, klizavim stazama i nedostatkom hrane. Mnogi vojnici su stradali tijekom puta, ali Hanibal je uspio održati disciplinu i motivirati preostale trupe.

Uspjeh prelaska

Unatoč svim izazovima, Hanibal je uspio prebaciti svoju vojsku preko Alpa i stići do Kartage. Ovaj prelazak je bio iznenađenje za Rimljane i dao je Hanibalu taktičku prednost u ratu. Njegova hrabrost i vojni genij su se istaknuli, a prelazak preko Alpa postao je jedan od najpoznatijih vojnih podviga u povijesti.

Naslijeđe

Prelazak preko Alpa ostao je simbol Hanibalove hrabrosti i odlučnosti. Njegova vojna strategija i uspješan prelazak su i danas predmet proučavanja u vojnoj akademiji. Hanibal je ostavio neizbrisiv trag u povijesti i njegova vojska u Kartagi postala je legenda.

  Ocijeni članak!