Osjećam se jadno

Trenutno pregledavate Osjećam se jadno
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 svibnja, 2023

Utjecaj jada na mentalno zdravlje

Jad je kompleksno emocionalno stanje koje može imati značajan utjecaj na mentalno zdravlje pojedinca. Osjećaj jada može se pojaviti iz različitih razloga, kao što su gubitak voljene osobe, neuspjeh, ili osjećaj usamljenosti. Ovaj emotivni teret može izazvati brojne psihološke i fizičke simptome.

Psihološki simptomi jada

Osjećaj jada često prati osjećaj tuge, beznađa i gubitka interesa za uobičajene aktivnosti. Osoba može imati nisko samopouzdanje, osjećaj krivnje i poteškoće u koncentraciji. Također, mogu se javiti promjene u apetitu, poremećaji spavanja i smanjena energija.

Fizički simptomi jada

Jad može imati i fizičke manifestacije. Osoba može osjećati bolove u tijelu, glavobolje, probavne smetnje i umor. Također, mogu se javiti i promjene u imunološkom sustavu, što može dovesti do veće podložnosti infekcijama.

Kako se nositi s osjećajem jada

Osjećaj jada može biti izuzetno težak, ali postoje načini kako se nositi s njim. Važno je izražavati svoje osjećaje i potražiti podršku od voljenih osoba ili stručnjaka. Također, važno je voditi brigu o vlastitom mentalnom i fizičkom zdravlju kroz redovitu tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu i dovoljno sna. Pomoću tehnika opuštanja i mindfulnessa moguće je smanjiti intenzitet jada i poboljšati opću dobrobit.

Kada potražiti stručnu pomoć

Ako osjećaj jada postaje pretežak i utječe na svakodnevno funkcioniranje, važno je potražiti stručnu pomoć. Licencirani terapeut ili psihijatar može pružiti podršku i pomoći u razumijevanju i prevladavanju jada. Nikad nemojte oklijevati zatražiti pomoć kada je to potrebno.

  Ocijeni članak!