Kojim jezikom pričaju Belgijanci

Trenutno pregledavate Kojim jezikom pričaju Belgijanci
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 studenoga, 2023

Belgija i njen lingvistički pejzaž

Belgija je multietnička i višejezična zemlja smještena u zapadnoj Europi. S obzirom na svoju složenu političku strukturu, Belgija se dijeli na tri glavne regije: Flamansku regiju, Valonsku regiju i Bruxelles. Svaka od ovih regija ima svoj jezik koji se koristi u svakodnevnoj komunikaciji.

Nizozemski – jezik Flamanske regije

U Flamanskoj regiji, koja se nalazi na sjeveru zemlje, najrašireniji jezik je nizozemski. To je i jedan od tri službena jezika u Belgiji. Nizozemski se koristi u obrazovanju, medijima, administraciji i u većini javnih institucija. Većina Flamaca govori nizozemski kao maternji jezik.

Francuski – jezik Valonske regije

U Valonskoj regiji, koja se nalazi na jugu zemlje, dominira francuski jezik. Francuski je također jedan od tri službena jezika u Belgiji. Ovaj jezik se koristi u svim aspektima života, uključujući obrazovanje, administraciju, medije i kulturu. Valonci su većinom francuski govornici.

Njemački – jezik njemačke zajednice

U istočnom dijelu zemlje, u njemačkoj zajednici, njemački jezik je službeni jezik. Iako je manje zastupljen u odnosu na nizozemski i francuski, njemački ima važnu ulogu u toj regiji. Njemačka zajednica u Belgiji ima svoju autonomiju i koristi njemački u svim područjima javnog života.

Ostali jezici u Belgiji

Pored navedenih jezika, u Belgiji se govori i niz drugih jezika. Bruxelles, kao glavni grad zemlje, ima poseban status kao dvujezična regija, gdje se koristi i francuski i nizozemski jezik. Također, u nekim manjim regijama u Belgiji, kao što su Eupen i Malmedy, govori se njemački kao regionalni jezik. Postoji i mali broj Belgijanaca koji govore engleski, arapski, španski ili talijanski kao drugi jezik.

Ukratko, Belgija je zemlja s bogatim lingvističkim pejzažem. Nizozemski, francuski i njemački su najrašireniji jezici u zemlji, ovisno o regiji. Osim toga, Belgijanci se mogu sporazumijevati na još nekoliko jezika, što čini Belgiju jedinstvenom multietničkom i višejezičnom zemljom.

  Ocijeni članak!