Kojim kostima je leđna moždina zaštićena?

Trenutno pregledavate Kojim kostima je leđna moždina zaštićena?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 kolovoza, 2023

Kosturni sustav

Leđna moždina, koja je dio središnjeg živčanog sustava, zaštićena je kosturnim sustavom. Glavna uloga kostura je pružiti strukturalnu potporu tijelu, ali također ima važnu ulogu u zaštiti vitalnih organa, uključujući leđnu moždinu. Kostur se sastoji od različitih kostiju koje su povezane zglobovima i ligamentima.

Kralježnice

Leđna moždina prolazi kroz kralježnicu, koja je sastavljena od 33 do 34 kralješka. Kralješci su kosti koje tvore kralježnični stup i pružaju zaštitu leđnoj moždini. Kralješci su međusobno povezani hrskavičnim diskovima koji služe kao jastučići i omogućavaju fleksibilnost kralježnice.

Kostur lubanje

Leđna moždina je također zaštićena kosturom lubanje. Lubanja je tvrda i čvrsta struktura koja okružuje mozak i leđnu moždinu. Sastoji se od različitih kostiju koje su čvrsto spojene zajedno. Lubanja štiti mozak i leđnu moždinu od ozljeda i vanjskih utjecaja.

Meninge

Pored kostura, leđna moždina je dodatno zaštićena mekim tkivom koje se naziva meninge. Meninge su slojevi membrana koje okružuju leđnu moždinu i mozak. Glavna funkcija meninge je pružiti dodatnu zaštitu i podršku leđnoj moždini. Meninge se sastoje od tri sloja: tvrda, paučinasta i meka meninga.

Cerebrospinalna tekućina

Leđna moždina je također okružena cerebrospinalnom tekućinom (CST). CST je prozirna tekućina koja okružuje mozak i leđnu moždinu. Glavna funkcija CST je pružiti dodatni sloj zaštite i ublažiti udarce ili ozljede. Također pomaže u održavanju stabilnog okruženja za normalno funkcioniranje leđne moždine.

Zaključak

Kosturni sustav, kralježnice, kostur lubanje, meninge i cerebrospinalna tekućina zajedno pružaju cjelovitu zaštitu leđnoj moždini. Ovi elementi osiguravaju da leđna moždina bude sigurna od ozljeda i vanjskih utjecaja, omogućujući joj da obavlja svoje vitalne funkcije u organizmu.

  Ocijeni članak!