Odakle je Edin Džeko

Trenutno pregledavate Odakle je Edin Džeko
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 kolovoza, 2023

Porijeklo

Edin Džeko, poznati nogometaš rođen je 17. ožujka 1986. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. On je bosanskohercegovački nogometaš s međunarodnim uspjehom. Džeko je odrastao u siromašnoj obitelji u Sarajevu, a nogometom se počeo baviti već u ranoj dobi.

Prvi nogometni koraci

Edin Džeko je svoju karijeru započeo u lokalnom klubu Zeljeznicar, gdje je brzo privukao pažnju svojim talentom. Nakon uspješnog nastupa na omladinskom prvenstvu, privukao je pozornost skauta iz različitih europskih klubova.

Transferi i uspjesi

Nakon nekoliko sezona u Zeljeznicaru, Džeko je privukao interes Wolfsburga, njemačkog kluba iz Bundeslige. U ljeto 2007. godine, Džeko je prešao u Wolfsburg za tada rekordnih 4 milijuna eura. U svom prvom nastupu za Wolfsburg, postigao je pogodak i tako započeo svoju uspješnu karijeru u Njemačkoj.

Džeko je brzo postao ključni igrač Wolfsburga i igrao je ključnu ulogu u osvajanju naslova prvaka Bundeslige u sezoni 2008/2009. Nakon impresivnih nastupa u Wolfsburgu, Džeko je privukao interes engleskog Manchester Cityja. U siječnju 2011. godine, Džeko je prešao u Manchester City za tada rekordnih 27 milijuna funti. U Cityju je ostvario značajne uspjehe, uključujući osvajanje naslova Premier lige i FA Cupa.

Reprezentativna karijera

Edin Džeko je također bio ključni igrač za bosanskohercegovačku nogometnu reprezentaciju. Sudjelovao je u nekoliko velikih turnira, uključujući Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu. Džeko je postigao mnoge važne pogotke za reprezentaciju i postao je jedan od najboljih strijelaca u povijesti Bosne i Hercegovine.

Ukratko, Edin Džeko je uspješan bosanskohercegovački nogometaš koji je započeo svoju karijeru u Sarajevu, a zatim ostvario značajne uspjehe u Wolfsburgu i Manchester Cityju. Također je bio ključni igrač za svoju reprezentaciju i postigao je mnoge važne pogotke. Džeko je primjer talentiranog nogometaša koji je svojim radom i talentom postigao uspjeh na međunarodnoj razini.

  Ocijeni članak!