Kojim redom se pale adventske svijeće

Trenutno pregledavate Kojim redom se pale adventske svijeće
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 listopada, 2023

Simbolika adventskih svijeća

Adventske svijeće su jedan od najprepoznatljivijih simbola adventa, vremena pripreme za Božić. Običaj paljenja adventskih svijeća potječe iz kršćanske tradicije i ima duboko simboličko značenje. Svaka svijeća predstavlja jedan tjedan adventa i simbolizira iščekivanje dolaska Isusa Krista. Osim toga, svaka svijeća ima svoje specifično značenje kao simbol neke važne vrline ili događaja iz biblijske priče.

Redoslijed paljenja

U većini slučajeva, adventske svijeće se pale svake nedjelje u adventu. Tradicionalno, prva svijeća koja se pali je svijeća nade ili proroka. Ona simbolizira iščekivanje dolaska Spasitelja i označava početak adventnog razdoblja. Druga svijeća, koja se pali drugu adventnu nedjelju, predstavlja svijeću ljubavi ili Betlehemsku svijeću. Ona simbolizira Božju ljubav prema čovječanstvu te podsjeća na Isusovo rođenje u Betlehemu.
Treća svijeća, koja se pali treću adventnu nedjelju, naziva se svijeća radosti. Ona označava radosnu vijest o dolasku Spasitelja i podsjeća nas na radost koju donosi Božić. Četvrta svijeća, koja se pali četvrtu adventnu nedjelju, simbolizira svijeću mira. Ona nas podsjeća na mir koji je donio Isus Krist te nas potiče na širenje mira među ljudima.

Dodatne svijeće

U nekim tradicijama, osim četiri adventske svijeće, postoji i peta svijeća koja se pali na Božić, a naziva se Kristova svijeća. Ona predstavlja samog Isusa Krista kao svjetlo svijeta. Također, u nekim obiteljima ili crkvama, postoji i šesta svijeća koja se pali na blagdan Sveta Lucija, 13. prosinca, a simbolizira svijeću svjetlosti i nade.
Ukratko, redoslijed paljenja adventskih svijeća obično ide: svijeća nade, svijeća ljubavi, svijeća radosti, svijeća mira, te po želji, dodatne svijeće kao što su Kristova svijeća ili svijeća svjetlosti i nade.

  Ocijeni članak!