Kojim redoslijedom izlaze zubići

Trenutno pregledavate Kojim redoslijedom izlaze zubići
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 siječnja, 2024

Kako se razvijaju zubići

Zubići se počinju razvijati već u maternici, iako nisu vidljivi sve do kasnijeg razdoblja. Proces njihovog razvoja traje nekoliko godina, a svaki zubić ima svoj vlastiti redoslijed izlaska.

Redoslijed izlaska zubića

Prvi zub koji izlazi je obično donji središnji rezac. Nakon toga, slijede donji bočni rezači, gornji središnji rezac, gornji bočni rezači, prvi kutnjaci, drugi kutnjaci, prvi mliječni očnjaci i na kraju drugi mliječni očnjaci.

Značaj pravilnog nicanja zubića

Pravilan redoslijed izlaska zubića važan je za pravilan rast i razvoj djetetovih zubića. Ako se zubići ne izbiju u pravilnom redoslijedu, mogu se javiti razni problemi, kao što su nepravilno postavljeni zubi, nepravilan zagriz ili nepravilan razvoj vilice.

Njega zubića tijekom izlaska

Tijekom izlaska zubića, dijete može osjećati nelagodu i bol. U tom periodu, važno je osigurati pravilnu njegu zubića kako bi se spriječile infekcije i ublažio bol. Redovito četkanje zubića, upotreba mekane četkice i primjena gelova za ublažavanje boli mogu pomoći u održavanju oralnog zdravlja djeteta.

Zaključak

Izlazak zubića je prirodan proces koji se odvija u određenom redoslijedu. Pravilan redoslijed izlaska zubića važan je za pravilan rast i razvoj djetetovih zubića. Roditelji bi trebali biti svjesni tog procesa i pružiti odgovarajuću njegu kako bi osigurali zdravlje djetetovih zubića.

  Ocijeni članak!