Kojom brzinom izlaze boginje

Trenutno pregledavate Kojom brzinom izlaze boginje
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 srpnja, 2023

Koliko brzo se pojavljuju boginje?

Boginje, poznate i kao varičela, su zarazna bolest uzrokovana virusom varicella-zoster. Nakon što osoba dođe u kontakt s virusom, obično traje nekoliko dana prije nego što se simptomi pojave.

Prvi simptomi boginja

Obično se prvi simptomi boginja pojavljuju otprilike 10 do 21 dan nakon izlaganja virusu. To uključuje groznicu, umor i gubitak apetita. Nakon nekoliko dana, počinju se pojavljivati karakteristični osip i mjehurići koji svrbe.

Koliko dugo traju boginje?

Općenito, boginje traju oko 7 do 10 dana. Tijekom tog vremena, osip se može širiti po tijelu, a mjehurići mogu pući i formirati kruste. Nakon što se kruste osuše, obično ostaju sitne ožiljke koji mogu trajati neko vrijeme.

Brzina širenja boginja

Boginje se najčešće šire kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje ili kihne. Virus se može prenijeti i dodirivanjem zaraženih mjehurića ili tekućine iz njih. Brzina širenja boginja može varirati ovisno o broju zaraženih osoba i uvjetima u kojima se nalaze.

Prevencija i liječenje boginja

Najbolji način prevencije boginja je cijepljenje. Cjepivo protiv boginja je učinkovito u sprječavanju bolesti ili ublažavanju simptoma ako se osoba ipak zarazi. U slučaju zaraze, liječenje se obično sastoji od simptomatske terapije za smanjenje groznice i svrbeža.

Zaključak

Boginje se obično pojavljuju nekoliko dana nakon izlaganja virusu varicella-zoster. Simptomi mogu uključivati groznicu, osip i mjehuriće koji svrbe. Bolest obično traje oko 7 do 10 dana, a najbolji način prevencije je cijepljenje.

  Ocijeni članak!