Koliko će Pelješki most skratiti put

Trenutno pregledavate Koliko će Pelješki most skratiti put
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 srpnja, 2023

Povijest projekta

Pelješki most je dugoočekivani infrastrukturni projekt koji će povezati poluotok Pelješac s kopnom Hrvatske. Ideja za izgradnju mosta seže još u 1990-e godine, ali je iz raznih razloga došlo do odgode izgradnje. Nakon mnogo pregovora, planiranja i financiranja, izgradnja mosta je konačno započela 2018. godine.

Tehničke karakteristike

Pelješki most će biti dug oko 2.4 kilometra, što ga čini najdužim mostom u Hrvatskoj. Visina mosta će omogućiti prolazak velikih brodova ispod njega. Projekt je dizajniran tako da izdrži jake vjetrove, potrese i ostale prirodne elemente.

Utjecaj na putovanje

Izgradnja Pelješkog mosta će značajno skratiti putovanje između poluotoka Pelješac i kopna Hrvatske. Trenutno, putovanje se odvija trajektom koji može biti vrlo dugotrajan i nepouzdan, posebno tijekom ljetnih mjeseci. Procjenjuje se da će putovanje trajati oko 15 minuta preko mosta, dok trajekt može trajati i do 1 sat ili više, ovisno o gužvama.

Ekonomski i turistički potencijal

Pelješki most će imati značajan ekonomski i turistički utjecaj na regiju. Skraćivanje putovanja će olakšati pristup turističkim destinacijama na poluotoku Pelješac, kao što su Ston, Dubrovnik i otoci Korčula i Mljet. Očekuje se da će turizam doživjeti snažan rast, što će rezultirati povećanjem prihoda i zapošljavanja u regiji.

Zaključak

Izgradnja Pelješkog mosta će značajno skratiti putovanje između poluotoka Pelješac i kopna Hrvatske, donoseći brojne prednosti za lokalno stanovništvo i turiste. Ovaj infrastrukturni projekt će poboljšati povezanost i potaknuti gospodarski razvoj regije, te pružiti modernu i sigurnu alternativu trajektu.

  Ocijeni članak!