Koliko će se osloboditi litara kiseonika?

Trenutno pregledavate Koliko će se osloboditi litara kiseonika?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 lipnja, 2024

Kiseonik – neophodan za život

Kiseonik je esencijalni element za život na Zemlji. Bez kiseonika, većina organizama, uključujući ljude, ne bi mogla opstati. Kroz proces fotosinteze, biljke proizvode kiseonik iz ugljen-dioksida i vode. Ovaj proces igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže kiseonika u atmosferi.

Koliko se kiseonika oslobađa?

Količina kiseonika koja se oslobađa u atmosferu može varirati ovisno o različitim faktorima. Prema procjenama, godišnje se proizvede oko 70% svjetske količine kiseonika putem fotosinteze. To znači da se oslobodi oko 20 milijardi tona kiseonika svake godine.

Utjecaj na količinu oslobađanja kiseonika

Postoji nekoliko faktora koji utječu na količinu oslobađanja kiseonika u atmosferu. Jedan od ključnih faktora je površina zemlje pod šumama. Šume imaju važnu ulogu u proizvodnji kiseonika jer biljke kroz proces fotosinteze apsorbiraju ugljen-dioksid i oslobađaju kiseonik. Uništavanje šuma dovodi do smanjenja količine oslobađanja kiseonika.

Drugi faktor je prisustvo fitoplanktona u morima i okeanima. Fitoplankton je mikroskopski organizam koji također igra ključnu ulogu u proizvodnji kiseonika putem fotosinteze. Ovi organizmi proizvode više od 50% ukupne količine kiseonika u atmosferi.

Zaključak

Količina kiseonika koja se oslobađa u atmosferu je od vitalnog značaja za održavanje života na Zemlji. Fotosinteza, šume i fitoplankton igraju ključnu ulogu u proizvodnji kiseonika. Stoga je važno očuvati ove prirodne resurse kako bi se osiguralo dovoljno kiseonika za sve žive organizme.

  Ocijeni članak!