Koliko grama je unca

Trenutno pregledavate Koliko grama je unca
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 lipnja, 2023

Unca u gramima

Unca je mjerna jedinica za masu koja se koristi u raznim dijelovima svijeta. Uobičajeno se koristi u Sjevernoj Americi i Velikoj Britaniji. Glavno pitanje koje se postavlja je koliko grama ima jedna unca?

Odnošaj unce i grama

Da bismo odgovorili na to pitanje, moramo znati da postoji nekoliko vrsta unci, od kojih su najčešće avoirdupois unca, troy unca i fluidna unca. Svaka od ovih unci ima različiti odnos prema gramima.

Avoirdupois unca

Avoirdupois unca je najčešće korištena unca u Sjevernoj Americi i Velikoj Britaniji. Jedna avoirdupois unca ekvivalentna je 28.34952 grama. To znači da kada imate jednu uncu, to je isto kao da imate 28.34952 grama.

Troy unca

Troy unca se uglavnom koristi za mjerenje plemenitih metala poput zlata i srebra. Jedna troy unca ekvivalentna je 31.10348 grama. Dakle, troy unca je nešto teža od avoirdupois unce.

Fluidna unca

Fluidna unca se koristi za mjerenje volumena tekućina. Međutim, fluidna unca i gram nisu izravno usporedivi jer se temelje na različitim svojstvima. Dakle, nema jednostavnog odnosa između fluidne unce i grama.

Zaključak

Kada se radi o avoirdupois i troy unci, postoji jasan odnos prema gramima. Međutim, kada je riječ o fluidnoj unci, nema jednostavnog odnosa. Važno je biti svjestan različitih vrsta unci i njihovih odnosa prema gramima kako biste precizno mjerili i pretvarali mase.

  Ocijeni članak!