Koliko ima milionera?

Trenutno pregledavate Koliko ima milionera?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 srpnja, 2024

Koncept milionera

Milioner je osoba koja posjeduje ili ima neto vrijednost od najmanje milijun dolara. Ova neto vrijednost uključuje novac, imovinu, investicije i druge materijalne vrijednosti.

Broj milionera u svijetu

Prema izvještaju Global Wealth Report, koji se temelji na podacima iz 2020. godine, procjenjuje se da u svijetu ima oko 46,8 milijuna milionera. To je porast od 6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Regionalna raspodjela

Većina milionera koncentrirana je u nekoliko regija. Prema istom izvještaju, Sjeverna Amerika ima najveći broj milionera s ukupno 20,2 milijuna. Slijedi Azija s 18,1 milijunom, a zatim Europa s 14,7 milijuna milionera.

Uticaj pandemije COVID-19

Pandemija COVID-19 imala je značajan utjecaj na svjetsko bogatstvo. Prema istraživanju Credit Suisse Research Institute, globalno bogatstvo je smanjeno za 17,5 bilijuna dolara u prvom kvartalu 2020. godine. Međutim, većina milionera uspjela je oporaviti svoje gubitke i čak povećati svoje bogatstvo u kasnijem razdoblju.

Milioneri u Hrvatskoj

Prema podacima iz 2020. godine, u Hrvatskoj je bilo oko 3.600 milionera. To čini oko 0,08 posto ukupne populacije zemlje. Najveći broj milionera u Hrvatskoj koncentriran je u glavnom gradu Zagrebu.

Zaključak

Broj milionera u svijetu je u porastu, unatoč globalnim ekonomskim promjenama. Njihovo bogatstvo često ima značajan utjecaj na gospodarstvo i društvo. Važno je napomenuti da se broj milionera mijenja iz godine u godinu i pod utjecajem različitih faktora kao što su ekonomski uvjeti, investicije i političke promjene.

  Ocijeni članak!