Koliko je ar

Trenutno pregledavate Koliko je ar
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 rujna, 2023

Ar kao mjerna jedinica površine

Ar je mjerna jedinica površine koja se koristi u metričkom sustavu. Ova jedinica se često koristi u poljoprivredi i urbanom planiranju za mjerenje površina zemljišta. Ar se označava simbolom ‘a’ i jednaka je 100 četvornih metara.

Povijest ara

Ar je izvedenica iz francuskog izraza ‘are carrée’, što znači kvadratni ar. Ova mjerna jedinica je uvedena u 19. stoljeću kao zamjena za starije jedinice kao što su jutro i lanac. Ar je postao popularan zbog svoje jednostavnosti i praktičnosti prilikom mjerenja površina zemljišta.

Pretvorba ara u druge jedinice površine

Da biste pretvorili ar u druge jedinice površine, možete koristiti sljedeće faktore:
– 1 ar = 100 četvornih metara
– 1 ar = 0.01 hektara
– 1 ar = 0.000247105 akr

Primjeri korištenja ara

Ar se često koristi u poljoprivredi za mjerenje površina poljoprivrednih zemljišta. Također se koristi u urbanom planiranju za mjerenje površina gradskih parcela. Na primjer, ako imate parcelu koja je veličine 2 ara, to znači da je ta parcela veličine 200 četvornih metara ili 0.02 hektara.

Zaključak

Ar je korisna mjerna jedinica površine koja se često koristi u poljoprivredi i urbanom planiranju. Ona je ekvivalentna 100 četvornih metara i olakšava mjerenje površina zemljišta. Pretvorba ara u druge jedinice površine je jednostavna uz pomoć odgovarajućih faktora. Naučili smo da je ar izvedenica iz francuskog izraza ‘are carrée’ i da se pojavio u 19. stoljeću kao zamjena za starije jedinice površine.

  Ocijeni članak!