Koliko je Hrvata u svijetu

Trenutno pregledavate Koliko je Hrvata u svijetu
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 lipnja, 2023

Povijest migracija Hrvata

Hrvati su etnička skupina koja je svoje korijene imala u području današnje Hrvatske. Tijekom povijesti, mnogi Hrvati su se preselili u druge dijelove svijeta iz različitih razloga.

Rasprostranjenost Hrvata u Europi

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, najveći broj Hrvata izvan Hrvatske nalazi se u Bosni i Hercegovini, gdje čine značajan dio stanovništva. Također, značajne zajednice Hrvata postoje u susjednim zemljama poput Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Hrvatske dijaspore u Sjevernoj Americi i Australiji

Hrvatska dijaspora također je značajno prisutna u Sjevernoj Americi i Australiji. U Sjedinjenim Američkim Državama, najveći broj Hrvata nalazi se u saveznim državama poput Kalifornije, Illinoisa i Ohija. Slično tome, Australija također ima veliku hrvatsku zajednicu, posebno u gradovima poput Sydneya i Melbournea.

Hrvati diljem svijeta

Osim navedenih regija, Hrvati su prisutni i u drugim dijelovima svijeta. Postoje manje, ali značajne hrvatske zajednice u zemljama poput Kanade, Njemačke, Austrije, Švicarske i Novog Zelanda. Ukupan broj Hrvata u svijetu teško je precizno odrediti, s obzirom na različite izvore i kriterije za definiranje pripadnosti hrvatskoj zajednici. Međutim, procjene sugeriraju da se broj Hrvata u svijetu kreće između 4 i 6 milijuna ljudi.

  Ocijeni članak!