Koliko je trajao Trojanski rat

Trenutno pregledavate Koliko je trajao Trojanski rat
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 kolovoza, 2023

Trojanski rat u mitologiji

Trojanski rat je jedan od najpoznatijih mitoloških i povijesnih događaja iz antičke Grčke. Ovaj rat se odvijao između grčke vojske i grada Troje, legendarne tvrđave smještene u današnjoj Turskoj. Rat je poznat po epskom pjesničkom djelu Homera, Ilijadi, koje opisuje njegove događaje.

Povijesna pozadina

Točno trajanje Trojanskog rata nije poznato, ali se prema mitološkim izvorima smatra da je trajao deset godina. Prema Homerovoj Ilijadi, rat je započeo nakon otmice Helene, supruge spartanskog kralja Menelaja, od strane Parisa, sina trojanskog kralja Priama.

Razlozi trajanja

Postoji nekoliko teorija o razlozima dugotrajnosti Trojanskog rata. Jedna od njih je da su bogovi odlučili da rat mora trajati deset godina kako bi se ispunila proročanstva i osiguralo da će biti ispunjeni njihovi ciljevi. Druga teorija je da su obje strane bile izuzetno snažne i dobro opremljene, što je rezultiralo dugotrajnim pat-pozicijama i otežanim osvajanjem Troje.

Završetak rata

Prema Homerovoj Odiseji, rat je okončan zahvaljujući lukavom potezu grčkih vojnika. Oni su izgradili drveni konj u kojem su se sakrili i predstavili ga kao dar Trojancima. Kada su Trojanci unijeli konja u grad, grčki vojnici su noću izašli iz konja i otvorili gradska vrata za ostatak grčke vojske. Troja je bila osvojena, a rat je završio.

Legacy

Trojanski rat ostaje važan dio antičke grčke mitologije i povijesti. Njegove priče o hrabrim junacima poput Ahila i Odiseja i njihovim epskim podvizima prenose se kroz stoljeća. Također je inspiracija za mnoge umjetničke radove, uključujući slikarstvo, književnost i kazalište.

  Ocijeni članak!