Koliko kalorija da biste smršavili

Trenutno pregledavate Koliko kalorija da biste smršavili
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 siječnja, 2024

Kako odrediti broj kalorija za mršavljenje

Da biste smršavili, važno je održavati kalorijski deficit, što znači da trebate unositi manje kalorija nego što trošite. Međutim, važno je pravilno odrediti broj kalorija kako biste postigli zdravo mršavljenje.

BMR i TDEE

BMR (Bazalni metabolizam) je broj kalorija koje vaše tijelo troši dok je u potpunom mirovanju. TDEE (Total Daily Energy Expenditure) je ukupan broj kalorija koje vaše tijelo troši uključujući fizičku aktivnost. Da biste smršavili, trebate unositi manje kalorija od svog TDEE-a.

Proračunavanje kalorija

Postoji nekoliko metoda za proračunavanje broja kalorija potrebnog za mršavljenje. Jedna od najčešćih metoda je množenje BMR-a s faktorom aktivnosti. Također, možete koristiti online kalkulatore koji uzimaju u obzir vašu dob, spol, visinu, težinu i razinu aktivnosti.

Postepeno smanjivanje kalorija

Prebrzo smanjivanje kalorija može imati negativne učinke na vaše tijelo i zdravlje. Preporučuje se postepeno smanjivanje kalorija za sigurno i održivo mršavljenje. Općenito, preporučuje se smanjivanje unosa kalorija za 500-1000 kalorija dnevno kako biste izgubili 0.5-1 kg tjedno.

Kvalitet hrane

Broj kalorija nije jedini faktor za mršavljenje. Također je važno obratiti pažnju na kvalitet hrane koju unosite. Hrana bogata hranjivim tvarima poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina može vam pomoći da se osjećate sito i zadovoljno, čak i uz manji unos kalorija.

Praćenje napretka

Praćenje unosa kalorija i napretka može biti korisno za postizanje vaših ciljeva. Postoje razne aplikacije i online alati koji vam mogu pomoći da pratite svoj unos hrane i tjelesnu aktivnost.

Uz pravilno određivanje broja kalorija i zdrave prehrambene navike, možete postići uspješno mršavljenje. Međutim, uvijek je važno konzultirati se sa stručnjakom prije nego započnete bilo kakvu dijetu ili program mršavljenja.

  Ocijeni članak!