Koliko se lignje peku

Trenutno pregledavate Koliko se lignje peku
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 listopada, 2023

Kako pripremiti lignje za pečenje


Lignje su morski plodovi koji se često pripremaju na roštilju ili u pećnici. Prije pečenja, važno je pravilno pripremiti lignje kako bi bile ukusne i sočne. Prvo, očistite lignje od unutarnjih organa i kože te ih isperite pod hladnom vodom. Nakon toga, lignje možete narezati na kolutove ili ostaviti cijele, ovisno o preferencijama.

Kako peći lignje na roštilju

Pečenje lignji na roštilju je popularan način pripreme koji rezultira hrskavim i aromatičnim plodovima mora. Prethodno pripremljene lignje možete marinirati u mješavini maslinovog ulja, češnjaka, limunovog soka i začina po želji. Nakon mariniranja, lignje stavite na zagrijan roštilj i pecite ih 2-3 minute sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe. Pazite da ne prepečete lignje kako biste sačuvali njihovu mekoću i sočnost.

Kako peći lignje u pećnici

Ako nemate roštilj, lignje možete peći i u pećnici. Zagrijte pećnicu na 200°C. Lignje stavite na lim za pečenje prethodno obložen papirom za pečenje. Možete ih posoliti, popapriti i po želji dodati začine ili ljutu papriku. Pecite lignje u pećnici 15-20 minuta, ovisno o veličini, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

Koliko dugo peći lignje

Vrijeme pečenja lignji ovisi o načinu pripreme i veličini lignji. Ako se lignje peku na roštilju, trebaju se peći oko 2-3 minute sa svake strane. U pećnici, lignje će biti gotove za 15-20 minuta. Važno je ne prepeći lignje kako biste sačuvali njihovu mekoću i sočnost. Provjerite lignje vilicom ili nožem kako biste bili sigurni da su pečene.

Savjeti za pečenje lignji

Prije pečenja lignji, možete ih marinirati kako biste im dali dodatni okus i mekoću. Također, pazite da ne prepečete lignje kako ne bi postale gumene. Ako koristite veće lignje, možete ih prethodno lagano izlupati kako bi bile mekše. Poslužite pečene lignje s limunom i svježim začinskim biljem za dodatnu aromu i svježinu.

  Ocijeni članak!