Koliko se ulja sipa u motor

Trenutno pregledavate Koliko se ulja sipa u motor
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 kolovoza, 2023

Količina ulja prema specifikacijama proizvođača

Prema preporukama proizvođača, količina ulja koju treba sipati u motor ovisi o specifikacijama vozila. Svaki proizvođač i model automobila može imati vlastite preporuke, koje se najčešće mogu pronaći u priručniku za vlasnika vozila.

Provjera razine ulja

Da biste provjerili razinu ulja u motoru, prvo trebate parkirati vozilo na ravnoj površini i pričekati da se motor ohladi. Zatim izvucite šipku za provjeru ulja, obrišite je čistom krpom i ponovno je umetnite u odgovarajuću cijev. Izvucite šipku ponovno i provjerite razinu ulja koja bi trebala biti između minimalne i maksimalne oznake na šipki.

Uticaj prekomjerne ili nedovoljne količine ulja

Ako u motor sipate previše ulja, može doći do povećanog tlaka ulja koji može oštetiti brtve i dihtunge u motoru. Također, prekomjerna količina ulja može uzrokovati pjenjenje i smanjenje učinkovitosti podmazivanja. S druge strane, nedovoljna količina ulja može dovesti do pregrijavanja motora i oštećenja njegovih dijelova.

Preporučene količine ulja

Iako se preporučene količine ulja mogu razlikovati, većina automobila s benzinskim motorima zahtijeva između 3 i 5 litara ulja. Automobili s dizelskim motorima obično zahtijevaju nešto više ulja, između 4 i 6 litara. Važno je pratiti upute proizvođača i točno ispuniti preporučene količine ulja kako bi se osiguralo optimalno podmazivanje i rad motora.

Redovita provjera i zamjena ulja

Redovita provjera razine ulja i zamjena ulja prema preporukama proizvođača važan su dio održavanja motora. Preporučuje se provjera razine ulja barem jednom mjesečno ili prije dužih putovanja. Zamjena ulja trebala bi se obaviti prema preporukama proizvođača, koje se obično temelje na prijeđenim kilometrima ili vremenskom razdoblju.

  Ocijeni članak!