Što je Tijelovo

Trenutno pregledavate Što je Tijelovo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 lipnja, 2023

Povijest Tijelova

Tijelovo je katolički blagdan koji se slavi u čast Euharistije, sakramenta kruha i vina koji se prema katoličkom vjerovanju pretvara u tijelo i krv Isusa Krista. Blagdan je nastao u 13. stoljeću u Belgiji, a kasnije se proširio i na druge dijelove Europe.

Obredi i tradicija

Na Tijelovo se održavaju brojni obredi i procesije diljem katoličkog svijeta. Najpoznatija je procesija koja se održava u Rimu, koju predvodi papa. Vjernici nose kalež s posvećenim hostijama, a procesija prolazi ulicama dok se izvode molitve i pjevaju pjesme.

Simbolika Tijelova

Tijelovo ima duboku simboliku u katoličkom vjerovanju. Vjernici vjeruju da je Euharistija prisutnost samog Isusa Krista među njima. Kroz sudjelovanje u Tijelovu, vjernici izražavaju svoju vjeru u prisutnost Krista u Euharistiji i svoju predanost vjeri.

Proslava Tijelova diljem svijeta

Tijelovo se slavi diljem svijeta, ali na različite načine. U nekim zemljama, blagdan je državni praznik, dok se u drugim zemljama obilježava kao vjerski blagdan. U svakom slučaju, Tijelovo je važan događaj u katoličkom kalendaru i okuplja vjernike u zajedničkoj proslavi Euharistije.

  Ocijeni članak!