Koliko stanovnika ima Federacija Bosne i Hercegovine?

Trenutno pregledavate Koliko stanovnika ima Federacija Bosne i Hercegovine?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 rujna, 2023

Geografski položaj Federacije Bosne i Hercegovine

Federacija Bosne i Hercegovine je jedna od dvije entiteta u Bosni i Hercegovini, a geografski se nalazi na jugu zemlje. Graniči sa susjednom Republikom Srpskom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Sama Federacija BiH se dijeli na deset kantona, koji su dalje podijeljeni na općine i gradove.

Trenutni broj stanovnika u Federaciji BiH

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, Federacija BiH je imala ukupno 2.219.220 stanovnika. Ovaj broj se s vremenom mijenja zbog prirodnog priraštaja, migracija i drugih faktora. Važno je napomenuti da je ovo samo procjena i da se stvarni broj stanovnika može razlikovati.

Demografske karakteristike Federacije BiH

Federacija BiH je multietnički entitet, sastavljen od tri glavne etničke grupe: Bošnjaka, Hrvata i Srba. Bošnjaci su najbrojnija etnička grupa, dok su Hrvati druga najveća, a Srbi treća najveća grupa. Pored toga, u Federaciji BiH žive i pripadnici drugih manjinskih etničkih grupa.

Utjecaj demografskih promjena na Federaciju BiH

Kao i u mnogim drugim zemljama, demografske promjene imaju značajan utjecaj na društvo i ekonomiju Federacije BiH. Starenje stanovništva, migracije, niska stopa nataliteta i druge demografske promjene mogu utjecati na različite aspekte društva, kao što su radna snaga, zdravstveni sustav, obrazovanje i mirovinski sustav.

Budući trendovi u broju stanovnika

Procjene sugerišu da će se broj stanovnika u Federaciji BiH nastaviti mijenjati u budućnosti. Očekuje se da će se nastaviti trend starenja stanovništva, kao i daljnje migracije unutar zemlje i van nje. Također, moguće su i promjene u etničkom sastavu stanovništva, što će dodatno utjecati na društvene i ekonomske dinamike.

Zaključak

Federacija Bosne i Hercegovine, kao jedan od entiteta u Bosni i Hercegovini, ima značajan broj stanovnika koji se mijenja tijekom vremena. Razumijevanje demografskih karakteristika Federacije BiH ključno je za planiranje i upravljanje različitim aspektima društva. Broj stanovnika, etnički sastav i demografske promjene imaju dugoročni utjecaj na političku, ekonomsku i socijalnu stabilnost entiteta.

  Ocijeni članak!