Koliko su normalni limfociti

Trenutno pregledavate Koliko su normalni limfociti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 listopada, 2023

Definicija limfocita

Limfociti su tip bijelih krvnih stanica koji igraju ključnu ulogu u imunološkom sustavu organizma. Postoje tri glavne vrste limfocita: B-limfociti, T-limfociti i NK (prirodne ubojice) stanice. U ovom članku fokusirat ćemo se na normalne vrijednosti limfocita u krvi.

Normalne vrijednosti limfocita

Normalne vrijednosti limfocita u krvi mogu varirati ovisno o dobi i općem zdravstvenom stanju osobe. U odraslih osoba, normalne vrijednosti se kreću između 1.000 i 4.800 limfocita po mikrolitru krvi. Kod djece, ove vrijednosti mogu biti nešto više.

Uzroci odstupanja od normalnih vrijednosti

Povišene vrijednosti limfocita mogu biti povezane s infekcijama, autoimunim bolestima, leukemijom ili limfomom. Smanjene vrijednosti limfocita mogu ukazivati na imunodeficijenciju, kemoterapiju ili ozbiljne infekcije.

Utjecaj limfocita na zdravlje

Limfociti su ključni za funkcioniranje imunološkog sustava i borbu protiv infekcija. Promjene u broju ili funkciji limfocita mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme. Stoga je važno pratiti i redovito provjeravati razinu limfocita u krvi.

Zaključak

Normalne vrijednosti limfocita u krvi mogu varirati ovisno o dobi i zdravstvenom stanju. Povišene ili smanjene vrijednosti mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme. Redovito praćenje razine limfocita može pomoći u otkrivanju i praćenju bolesti.

  Ocijeni članak!