Koliko su retke krvne grupe

Trenutno pregledavate Koliko su retke krvne grupe
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 rujna, 2023

Krvne grupe kod ljudi

Krvne grupe su određene prisustvom određenih antigena na površini crvenih krvnih stanica. Postoje četiri glavne krvne grupe: A, B, AB i O. Svaka od ovih grupa može biti RhD pozitivna ili RhD negativna. Kombinacijom ovih faktora nastaje osam različitih krvnih grupa koje se često spominju u medicinskim kontekstima.

Rijetke krvne grupe

Iako su četiri glavne krvne grupe najčešće, postoje i neke rijetke krvne grupe koje se javljaju u manjem postotku populacije. Jedna od rijetkih krvnih grupa je AB negativna koja se javlja kod otprilike 1% ljudi. Ova krvna grupa je rijetka jer osoba mora naslijediti i A i B antigen od oba roditelja, kao i negativni RhD faktor. Druga rijetka krvna grupa je Bombay fenotip, koji je još rjeđi od AB negativne grupe. Ova grupa se javlja samo u vrlo malom postotku ljudi, a karakterizira ju odsutnost A, B i H antigena.

Značaj rijetkih krvnih grupa

Rijetke krvne grupe mogu predstavljati izazov pri transfuziji krvi. Budući da je opskrba krvlju ograničena, posebno rijetke krvne grupe mogu biti teže dostupne u hitnim situacijama. Također, za osobe s rijetkim krvnim grupama može biti teže pronaći kompatibilne donore u slučaju da im je potrebna transplantacija organa. Stoga je važno da se ljudi informiraju o rijetkim krvnim grupama i budu spremni donirati krv kako bi pomogli onima kojima je to potrebno.

Zaključak

Iako su četiri glavne krvne grupe najčešće, postoje i neke rijetke krvne grupe koje se javljaju u manjem postotku populacije. Rijetke krvne grupe mogu predstavljati izazov pri transfuziji krvi i transplantaciji organa. Informiranje o ovim grupama i doniranje krvi može pomoći u rješavanju ovih izazova i spašavanju života.

  Ocijeni članak!