Koliko su štetne električne cigarete

Trenutno pregledavate Koliko su štetne električne cigarete
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 svibnja, 2023

Utjecaj električnih cigareta na zdravlje

Električne cigarete, poznate i kao e-cigarete, postale su popularna alternativa tradicionalnim cigaretama. Međutim, postoji zabrinutost u vezi s njihovom sigurnošću i utjecajem na zdravlje korisnika.

Sastav električnih cigareta

Električne cigarete rade na principu zagrijavanja tekućine koja sadrži nikotin i druge hemikalije. Ova tekućina, poznata kao e-tekućina ili e-tekućina, pretvara se u paru koju korisnik inhalira. E-tekućina obično sadrži propilen glikol, glicerin, arome i različite koncentracije nikotina.

Potencijalne štetnosti električnih cigareta

Iako električne cigarete sadrže manje štetnih tvari u usporedbi s tradicionalnim cigaretama, još uvijek postoji rizik za zdravlje. Studije su pokazale da električne cigarete mogu uzrokovati iritaciju dišnih puteva, povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i oštetiti pluća.

Utjecaj na mlade

Električne cigarete postale su popularne među mladima zbog raznih okusa i marketinških kampanja. Međutim, postoji zabrinutost da njihova uporaba može dovesti do ovisnosti o nikotinu i kasnije prelaska na tradicionalne cigarete.

Poređenje s tradicionalnim cigaretama

Iako električne cigarete sadrže manje štetnih tvari, to ne znači da su potpuno sigurne. One i dalje sadrže nikotin, koji je vrlo ovisna supstanca. Također, dugoročni učinci električnih cigareta na zdravlje još uvijek nisu potpuno istraženi.

Preporuke zdravstvenih organizacija

Zdravstvene organizacije, poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), preporučuju oprez kod korištenja električnih cigareta. Preporučuje se da se nekorisnici nikotina, posebno mladi, suzdrže od uporabe električnih cigareta. Također, preporučuje se da se korisnici tradicionalnih cigareta presele na druge metode za prestanak pušenja umjesto na električne cigarete.

  Ocijeni članak!