Koliko unositi kalorija dnevno

Trenutno pregledavate Koliko unositi kalorija dnevno
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 srpnja, 2023

Kalorije i tjelesna težina

Pravilna prehrana i održavanje zdrave tjelesne težine ključni su faktori za očuvanje zdravlja. Jedan od najvažnijih aspekata pravilne prehrane je unos kalorija koji odgovara našim individualnim potrebama.

Kako izračunati dnevni unos kalorija?

Postoji nekoliko metoda za izračunavanje dnevnog unosa kalorija. Jedna od njih je Harris-Benedictova jednadžba koja uzima u obzir spol, dob, tjelesnu težinu i razinu aktivnosti. Druga metoda je korištenje online kalkulatora koji uzimaju u obzir iste faktore kako bi dobili procjenu dnevnog unosa kalorija.

Optimalni unos kalorija

Optimalni unos kalorija ovisi o individualnim potrebama svake osobe. Općenito, za održavanje tjelesne težine, prosječan odrasli muškarac treba unositi oko 2000-2500 kalorija dnevno, dok prosječna odrasla žena treba unositi oko 1500-2000 kalorija dnevno. Međutim, ove brojke mogu varirati ovisno o različitim faktorima kao što su dob, spol, tjelesna aktivnost i genetska predispozicija.

Unos kalorija i gubitak težine

Ako je cilj gubitak težine, unos kalorija treba biti manji od dnevnog energetskog troška. Općenito, deficit od 500-1000 kalorija dnevno rezultirat će gubitkom oko 0,5-1 kilograma tjedno. Međutim, važno je napomenuti da gubitak težine treba biti postepen i uravnotežen kako bi se održala zdrava ravnoteža.

Utjecaj prehrane na zdravlje

Pravilna prehrana, koja uključuje adekvatan unos kalorija, ključna je za održavanje zdravlja. Pretjerani unos kalorija može dovesti do pretilosti i povezanih zdravstvenih problema kao što su dijabetes, srčane bolesti i visoki krvni tlak. S druge strane, nedovoljan unos kalorija može dovesti do nedostatka nutrijenata i energije, što također može imati negativan utjecaj na zdravlje. Stoga je važno prilagoditi unos kalorija prema individualnim potrebama i ciljevima.

  Ocijeni članak!