Od čega se sastoji mlijeko?

Trenutno pregledavate Od čega se sastoji mlijeko?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 listopada, 2023

Proteini

Mlijeko je izvor različitih proteina koji su ključni za rast i razvoj organizma. Najzastupljeniji protein u mlijeku je kazein, koji čini oko 80% ukupnih proteina. Kazein ima visoku biološku vrijednost i bogat je esencijalnim aminokiselinama koje su neophodne za izgradnju mišića i održavanje zdravlja.

Masti

Mlijeko sadrži različite vrste masti, uključujući zasićene, mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. Zasićene masne kiseline se obično nalaze u većim količinama u punomasnom mlijeku, dok je obrano mlijeko obično manje masno. Masti u mlijeku su važne jer pružaju energiju i pomažu u apsorpciji vitamina topljivih u mastima.

Ugljikohidrati

Glavni ugljikohidrat u mlijeku je laktoza, koja se sastoji od glukoze i galaktoze. Laktoza je disaharid koji pruža energiju i igra važnu ulogu u procesu probave mlijeka. Međutim, neki ljudi imaju intoleranciju na laktozu i ne mogu je probaviti, što može rezultirati probavnim tegobama.

Vitamini i minerali

Mlijeko je bogat izvor vitamina i minerala koji su neophodni za održavanje zdravlja. Ono sadrži vitamine A, D, E i K, kao i vitamine B kompleksa. Također je izvor minerala poput kalcija, fosfora, kalija i magnezija, koji su važni za izgradnju i održavanje jakih kostiju i zuba.

Ostali sastojci

Pored proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala, mlijeko sadrži i druge važne sastojke. To uključuje enzime poput laktaze, koji razgrađuje laktozu, kao i imunoglobuline koji pomažu u jačanju imunološkog sustava. Također sadrži i vodu koja čini većinu njegove ukupne mase.

  Ocijeni članak!