Koliko yarda ima metara

Trenutno pregledavate Koliko yarda ima metara
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 studenoga, 2023

Konverzija yarda u metre

Yard je jedinica za mjerenje duljine koja se često koristi u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je metar jedinica koja se koristi u međunarodnom sustavu mjernih jedinica.

Da biste pretvorili yard u metre, koristite sljedeću formulu: 1 yard = 0.9144 metra. Ova vrijednost je točna i koristi se u svim službenim pretvornicima duljine.

Dakle, ako imate određeni broj yarda i želite ga pretvoriti u metre, jednostavno pomnožite broj yarda s 0.9144. Na primjer, ako imate 5 yarda, rezultat će biti 5 * 0.9144 = 4.572 metra.

Korištenje yarda i metara

Iako se yard češće koristi u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu, metar je široko prihvaćena međunarodna mjerna jedinica. Metar se koristi u znanstvenim istraživanjima, inženjeringu, građevinarstvu, sportu, i mnogim drugim područjima. Yard se često koristi u američkom nogometu i golfu, gdje se mjere udaljenosti.

U nekim situacijama može biti potrebno pretvoriti yard u metar ili obrnuto. Na primjer, ako putujete iz Sjedinjenih Američkih Država u Europu, možda ćete se susresti s metričkim sustavom mjernih jedinica. U takvim slučajevima, korisno je znati kako pretvoriti yard u metar i obrnuto.

Povijest yarda i metra

Yard je stara mjerna jedinica koja je potječe iz srednjeg vijeka. Izvorno je yard bio definiran kao udaljenost od vrha nosa engleskog kralja Henrika I. do kraja njegova izvučenog palca. Kasnije je yard definiran kao 3 stope ili 36 inča.

Metar je metrička mjerna jedinica koja je definirana kao udaljenost koju svjetlost putuje u vakuumu za 1/299,792,458 sekundi. Metar je dio međunarodnog sustava jedinica i temelji se na decimalnom sustavu.

Danas se metar koristi kao temeljna jedinica za duljinu u međunarodnom sustavu mjernih jedinica, dok se yard koristi u određenim zemljama i u specifičnim situacijama.

  Ocijeni članak!