Zašto soja nije dobra

Trenutno pregledavate Zašto soja nije dobra
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 srpnja, 2023

Genetski modificirana soja

Genetski modificirana soja je postala sveprisutna u našoj prehrani, ali postoje zabrinutosti zbog njenih potencijalnih negativnih utjecaja na zdravlje. Istraživanja su pokazala da genetska modifikacija može dovesti do povećane toksičnosti i alergenosti soje. Osim toga, genetski modificirana soja može dovesti do poremećaja hormonalne ravnoteže i imunološkog odgovora u tijelu.

Anti-nutritivne tvari

Soja sadrži anti-nutritivne tvari poput fitata, lektina i inhibitora tripsina. Fitati mogu inhibirati apsorpciju minerala poput željeza, kalcija i cinka. Lektini mogu ometati probavu i uzrokovati crijevne probleme. Inhibitori tripsina mogu smanjiti apsorpciju proteina i otežati probavu.

Estrogenični učinci

Soja sadrži fitoestrogene, spojeve koji imaju sličnu strukturu i djelovanje kao estrogeni. Iako se neki smatraju da fitoestrogeni imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje, drugi smatraju da prekomjerni unos može dovesti do hormonalne neravnoteže. Neki istraživači su sugerirali da prekomjerni unos fitoestrogena iz soje može povećati rizik od hormonskih poremećaja, poput raka dojke i prostate.

Utjecaj na štitnjaču

Soja sadrži spojeve koji mogu ometati funkciju štitnjače. Istraživanja su pokazala da soja može inhibirati apsorpciju joda, što može dovesti do problema s štitnjačom. Osobe s poremećajima štitnjače trebaju biti posebno oprezne s unosom soje.

Potencijalna alergenost

Soja je jedan od najčešćih alergena u prehrani. Osobe koje su alergične na soju mogu razviti simptome poput kožnih osipa, oticanja, probavnih smetnji i respiratornih problema. Za osobe s alergijom na soju, izbjegavanje soje je ključno za održavanje zdravlja i dobrobiti.

Zaključak

Iako soja ima neke nutritivne prednosti, postoji nekoliko potencijalnih razloga zašto bi se trebala konzumirati s oprezom. Genetski modificirana soja, anti-nutritivne tvari, estrogenični učinci, utjecaj na štitnjaču i potencijalna alergenost samo su neki od razloga zbog kojih ljudi mogu odlučiti izbjegavati soju u svojoj prehrani. Važno je prilagoditi prehranu vlastitim potrebama i konzultirati se s stručnjakom ako imate bilo kakve sumnje ili zdravstvene probleme vezane uz konzumaciju soje.

  Ocijeni članak!