Koliko zvijezda možemo vidjeti obnoć?

Trenutno pregledavate Koliko zvijezda možemo vidjeti obnoć?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 listopada, 2023

Kako se broje zvijezde?

Brojanje zvijezda na noćnom nebu može biti izazovno jer je njihov broj ogroman. Međutim, astronome zanima koliko zvijezda možemo vidjeti golim okom.

Ograničenja vidljivosti

Pojava svjetlosnog onečišćenja u urbanim područjima otežava vidljivost zvijezda. No, u uvjetima s malo svjetlosnog onečišćenja, prosječno oko može vidjeti između 2.000 i 2.500 zvijezda.

Broj zvijezda u Mliječnom putu

Mliječni put, naša galaksija, sadrži između 100 i 400 milijardi zvijezda. Međutim, zbog udaljenosti i gustoće zvijezda, samo mali postotak njih je vidljiv golim okom.

Broj zvijezda u svemiru

Procjenjuje se da u svemiru postoji više od 100 milijardi galaksija, a svaka galaksija može sadržavati stotine milijardi zvijezda. To znači da je ukupan broj zvijezda u svemiru gotovo nemjerljiv.

Promjena vidljivosti

Broj vidljivih zvijezda može se mijenjati ovisno o mnogim faktorima, uključujući atmosferske uvjete, svjetlosno onečišćenje i položaj promatrača. Također, s pomoću teleskopa možemo vidjeti mnogo više zvijezda nego golim okom.

Zaključak

Iako je nemoguće točno odrediti ukupan broj zvijezda koje možemo vidjeti obnoć, broj je izuzetno velik. Svemir je ispunjen zvijezdama, a naše mogućnosti promatranja su ograničene samo uvjetima i tehnologijom koje koristimo.

  Ocijeni članak!