Što su zvijezde

Trenutno pregledavate Što su zvijezde
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 prosinca, 2023

Kako nastaju zvijezde

Zvijezde su ogromne kugle plazme koje se nalaze u svemiru. Nastaju iz ogromnih oblaka plina i prašine koji se zovu molekularni oblaci. Kada se ti oblaci počnu smanjivati pod utjecajem gravitacije, dolazi do stvaranja gustih jezgri. U tim jezgrama dolazi do povećanja temperature i pritiska, što pokreće proces nuklearne fuzije. To je proces u kojem se lakši atomi spajaju i stvaraju teže atome, oslobađajući pritom ogromnu količinu energije. Tako nastaje zvijezda.

Različite vrste zvijezda

Postoje različite vrste zvijezda, koje se razlikuju po svojoj masi, temperaturi i sjaju. Najčešće klasifikacije zvijezda koriste se temeljem njihove boje, spektralnog tipa i veličine. Zvijezde mogu biti crvene, narančaste, žute, bijele, plave ili čak vrlo rijetko crne. Svaka boja ukazuje na određenu temperaturu i spektralni tip zvijezde. Također, zvijezde se mogu razlikovati po svojoj veličini, od patuljastih zvijezda do divova i superdivova.

Evolutivni ciklus zvijezda

Zvijezde imaju svoj evolutivni ciklus koji se sastoji od nekoliko faza. Prva faza je formacija zvijezde, kada se iz molekularnog oblaka formira jezgra i dolazi do nuklearne fuzije. Nakon toga dolazi do faze glavnog niza, kada zvijezda troši svoje gorivo i emitira energiju. Kada zvijezda potroši svoje gorivo, dolazi do faze crvenog diva, kada se zvijezda širi i postaje veoma svijetla. Nakon toga, manje zvijezde postaju bijeli patuljci, dok veće zvijezde eksplodiraju u supernove. Ovisno o masi zvijezde, može se formirati i crna rupa ili neutronski zvijezda.

Zvijezde u svemiru

Zvijezde su vrlo važne u svemiru. One su izvor svjetlosti, topline i energije. Zvijezde proizvode i oslobađaju ogromne količine energije, koja se širi kroz svemir. Osim toga, zvijezde su i izvor teških elemenata poput željeza, kisika i kalcija. Ti elementi su nastali tijekom nuklearne fuzije u unutrašnjosti zvijezda i kasnije su se raspršili u svemir. Zvijezde također igraju važnu ulogu u formiranju i evoluciji galaksija. Studij zvijezda pomaže nam bolje razumjeti svemir i njegovu kompleksnost.

  Ocijeni članak!