Kuda je plovio Titanic

Trenutno pregledavate Kuda je plovio Titanic
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 kolovoza, 2023

Gradnja i lansiranje

Titanic je bio britanski putnički brod koji je izgrađen u Belfastu, Sjeverna Irska, i lansiran 31. svibnja 1911. godine. Bio je jedan od najvećih brodova svog vremena, s ukupno 882 stopa duljine i kapacitetom od preko 2.400 putnika i članova posade.

Prva plovidba

Titanic je započeo svoju prvu plovidbu 10. travnja 1912. godine iz Southamptona, Engleska. Njegova ruta uključivala je planirano zaustavljanje u Cherbourgu, Francuska i Queenstownu (sada Cobh), Irska, prije nego što je krenuo prema New Yorku, Sjedinjene Američke Države.

Sudbina

Nažalost, Titanic je nikada nije stigao do svog odredišta. U ranim jutarnjim satima 15. travnja 1912. godine, brod je udario u ledeni brijeg u Sjevernom Atlantiku i potonuo. Smatra se jednom od najvećih pomorskih katastrofa u povijesti, s gubitkom 1.517 života.

Podmorska istraživanja

Titanic je ostao potopljen na dnu oceana sve do 1985. godine kada je pronađen i istražen. Mnogi dijelovi olupine su izvađeni i proučavani, pružajući vrijedne informacije o dizajnu i stanju broda. Mjesto potonuća Titanic-a postalo je popularno odredište za ronjenje i turistička putovanja.

  Ocijeni članak!