Mjeseci u godini kako su dobili naziv

Trenutno pregledavate Mjeseci u godini kako su dobili naziv
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 studenoga, 2023

Povijest naziva mjeseci

Mjeseci u godini su dobili naziv na temelju različitih povijesnih i kulturnih utjecaja. U većini slučajeva, nazivi mjeseci su povezani s rimskim ili starijim kalendarima. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o tome kako su mjeseci dobili svoje nazive.

Rimski mjeseci

Rimljani su imali kalendar s deset mjeseci, počevši od ožujka. Kasnije su dodani siječanj i veljača kako bi se kalendar prilagodio solarnoj godini. Nazivi mjeseci su uglavnom povezani s bogovima, vladarima i prirodnim fenomenima.

Julijanski kalendar

Julijanski kalendar, koji je uveo Julije Cezar 45. godine pr. Kr., preuzeo je nazive mjeseci iz rimskog kalendara. Ti nazivi su se zadržali u većini europskih jezika sve do danas.

Gregorijanski kalendar

Gregorijanski kalendar, koji je uveo papa Grgur XIII. 1582. godine, prilagodio je Julijanski kalendar kako bi se uskladio s astronomskim godinama. Nazivi mjeseci su ostali isti kao i u Julijanskom kalendaru.

Drugi kalendar i kulture

U nekim drugim kalendarima i kulturama, mjeseci su dobili nazive na temelju prirodnih fenomena, poljoprivrednih ciklusa ili religijskih običaja. Primjerice, hinduistički kalendar ima mjesece nazvane prema zviježđima, a islamski kalendar ima mjesece koji prate mjesečeve mijene.

Zaključak

Nazivi mjeseci u godini imaju bogatu povijest i raznolikost. Svaka kultura i kalendar ima svoje jedinstvene razloge i priče iza tih naziva. Bez obzira na to kako su dobili svoje nazive, mjeseci su postali temelj našeg vremenskog računanja i kalendarstva.

  Ocijeni članak!