Mogu li dobiti menstruaciju ako sam trudna

Trenutno pregledavate Mogu li dobiti menstruaciju ako sam trudna
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 prosinca, 2023

Menstruacija i trudnoća

Menstruacija je fiziološki proces koji se javlja kod žena u reproduktivnoj dobi. To je periodično krvarenje koje se javlja kada se neostvarena jajna stanica i sluznica maternice izlučuju iz tijela. S druge strane, trudnoća se događa kada se jajna stanica oplodi spermom i implantira u maternicu.

Mogu li dobiti menstruaciju ako sam trudna?

Kratki odgovor je ne. Kada žena zatrudni, njezin menstrualni ciklus se obustavlja jer se maternica priprema za trudnoću. Umjesto menstruacije, žena može doživjeti implantacijsko krvarenje, koje je manje obilno od tipične menstruacije i javlja se kada se oplođena jajna stanica implantira u sluznicu maternice. To se obično događa otprilike 10-14 dana nakon začeća.

Zašto se može javiti krvarenje tijekom trudnoće?

Iako je menstruacija isključena tijekom trudnoće, postoje neki slučajevi kada žena može primijetiti krvarenje. To može biti uzrokovano implantacijskim krvarenjem, hormonalnim promjenama ili drugim medicinskim stanjima. U svakom slučaju, važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio uzrok krvarenja i osiguralo zdravlje majke i djeteta.

Kako razlikovati menstruaciju i krvarenje tijekom trudnoće?

Razlikovanje između menstruacije i krvarenja tijekom trudnoće može biti izazovno, posebno u ranim fazama trudnoće. Međutim, implantacijsko krvarenje obično traje kraće vrijeme i ima manji intenzitet u usporedbi s uobičajenom menstruacijom. Također može biti praćeno drugim simptomima trudnoće, poput osjetljivosti dojki, mučnine ili umora. Ako imate bilo kakve sumnje ili brige, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom.

Zaključak

Ukratko, ne možete dobiti menstruaciju ako ste trudni. Umjesto toga, tijekom trudnoće možete iskusiti implantacijsko krvarenje ili drugo krvarenje koje ima drugačije uzroke. Ako imate bilo kakve nedoumice ili brige, svakako se obratite svom liječniku radi dodatnih informacija i savjeta.

  Ocijeni članak!