Mogu li se pratiti poruke preko Vibera?

Trenutno pregledavate Mogu li se pratiti poruke preko Vibera?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 kolovoza, 2023

Viber – Sigurna i privatna platforma za komunikaciju

Viber je popularna aplikacija za slanje poruka, pozive i multimedijalnu komunikaciju koja je dostupna na različitim platformama. Jedna od ključnih karakteristika Vibera je sigurnost i privatnost korisnika. Međutim, mnogi se pitaju može li se pratiti ili nadzirati poruke preko Vibera.

End-to-End enkripcija

Viber koristi end-to-end enkripciju za sve poruke, pozive i multimedijalnu komunikaciju. To znači da se sadržaj poruka šifrira na uređaju pošiljatelja i dešifrira samo na uređaju primatelja. Ova tehnologija osigurava visoku razinu sigurnosti i privatnosti, jer čak ni Viber kao platforma nema pristup sadržaju poruka.

Nepravilna upotreba aplikacija

Iako je Viber siguran i štiti privatnost korisnika, postoje načini na koje se poruke mogu pratiti ili nadzirati, ali to obično zahtijeva nepravilnu upotrebu aplikacija. Primjeri takve nepravilne upotrebe uključuju korištenje neovlaštenih aplikacija trećih strana koje mogu snimati ili presretati poruke.

Pravne regulative i suradnja s vlastima

Viber poštuje lokalne zakone i pravne regulative, te surađuje s vlastima u svrhu istraga o kriminalnim aktivnostima. U takvim slučajevima, Viber može biti prisiljen pružiti određene podatke o korisnicima, uključujući metapodatke o komunikaciji, ali ne i sadržaj poruka zbog end-to-end enkripcije.

Zaključak

Viber je sigurna i privatna platforma za komunikaciju koja koristi end-to-end enkripciju kako bi zaštitila sadržaj poruka. Pravilnom upotrebom aplikacije, teško je pratiti ili nadzirati poruke preko Vibera. Međutim, nepravilna upotreba i korištenje neovlaštenih aplikacija trećih strana mogu predstavljati rizik za sigurnost i privatnost korisnika. Uvijek je važno biti svjestan potencijalnih prijetnji i koristiti aplikacije na siguran način.

  Ocijeni članak!