Može li avion stajati u zraku

Trenutno pregledavate Može li avion stajati u zraku
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 svibnja, 2024

Kako avion leti

Avion leti zahvaljujući principu aerodinamike. Krila aviona su oblikovana na način da stvaraju razliku u pritiscima iznad i ispod njih. Ovaj fenomen poznat je kao Bernoullijev princip. Uz pomoć motora, avion razvija dovoljno brzinu da se zrak prelazi preko krila i stvara potisak prema gore koji drži avion u zraku.

Stajanje u zraku

Avion je dizajniran da leti, ali postoji nekoliko načina na koje može privremeno ostati u zraku bez kretanja naprijed. Jedan od tih načina je stajanje na mjestu, poznato kao stajanje u zraku ili hoveranje. Ovo je moguće uz pomoć posebno dizajniranih aviona, kao što su helikopteri ili VTOL (Vertical Takeoff and Landing) letjelice.

Helikopteri

Helikopteri su letjelice koje koriste rotore kako bi generirali potisak i omogućili stajanje u zraku. Rotori se okreću brzinom koja stvara dovoljan potisak prema dolje da se helikopter održava u zraku. Kontrolom nagiba rotora, helikopter može mijenjati smjer i kretati se u različitim smjerovima dok ostaje u zraku.

VTOL letjelice

VTOL letjelice su posebno dizajnirane letjelice koje mogu vertikalno uzletjeti i sletjeti. One koriste različite metode za generiranje potiska prema dolje, kao što su mlazni motori ili rotori. Ove letjelice imaju sposobnost ostati u zraku na jednom mjestu, slično kao helikopteri, ali također mogu postići veće brzine i duže letove.

Zaključak

Avion u klasičnom smislu ne može stajati u zraku bez kretanja naprijed. Međutim, helikopteri i VTOL letjelice su dizajnirane da mogu ostati u zraku bez kretanja naprijed, koristeći posebne tehnike i sustave za generiranje potiska prema dolje. Ove letjelice omogućuju izvođenje manevra stajanja u zraku ili hoveranja.

  Ocijeni članak!