Kada se bere origano

Trenutno pregledavate Kada se bere origano
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:7 studenoga, 2023

Kako prepoznati pravi trenutak za berbu origana?

Origano, poznat i kao oregano, je aromatična biljka koja se često koristi kao začin u kulinarstvu. Berba origana se obično vrši u određenom trenutku kako bi se postigao najbolji okus i miris. Evo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći da odredite pravi trenutak za berbu origana.

Razdoblje berbe origana

Origano je višegodišnja biljka koja obično cvjeta tijekom ljeta. Najbolje vrijeme za berbu origana je prije nego što biljka počne cvjetati, jer tada sadrži najviše aromatičnih spojeva. U većini slučajeva, to je obično u kasno proljeće ili rano ljeto.

Kako brati origano?

Kada je vrijeme za berbu origana, trebate pažljivo odrezati vrhove biljke. Najbolje je koristiti oštre škare ili nož kako biste izbjegli oštećenje ostatka biljke. Važno je ostaviti barem trećinu biljke netaknutu kako bi se omogućio daljnji rast i razvoj.

Najbolji uvjeti za sušenje origana

Nakon berbe, origano treba sušiti kako bi se produžio njegov rok trajanja. Najbolje je sušiti origano na suhom, prozračnom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Možete objesiti vrhove biljke naopako ili ih rasporediti po suhom papiru. Nakon nekoliko tjedana, origano će se osušiti i biti spreman za pohranu.

Kako iskoristiti svježi origano?

Svježi origano ima najbolji okus i miris. Možete ga dodati u razna jela poput umaka, juha, salata ili marinada. Također je važno napomenuti da se okus origana može promijeniti tijekom kuhanja, pa je najbolje dodati ga prema vlastitom ukusu.

Kako pohraniti sušeni origano?

Sušeni origano može se pohraniti u hermetički zatvorenoj posudi na suhom i tamnom mjestu. Na taj način može zadržati svoj okus i miris do jedne godine. Također je važno provjeriti da li je origano potpuno osušen prije nego ga spremite kako biste izbjegli plijesan ili kvarenje.

Zaključak

Berba origana je važan korak u procesu dobivanja svježeg ili sušenog začina koji se koristi u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Pravilan trenutak za berbu je prije cvatnje biljke, obično u kasno proljeće ili rano ljeto. Pažljivo berite vrhove biljke i sušite ih na suhom, prozračnom mjestu kako biste zadržali najbolji okus i miris origana.

  Ocijeni članak!