Može li otac koristiti roditeljski dopust

Trenutno pregledavate Može li otac koristiti roditeljski dopust
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 travnja, 2023

Prava očeva u vezi s roditeljskim dopustom

Roditeljski dopust je pravo koje omogućuje jednom od roditelja da se privremeno udalji s posla kako bi se posvetio brizi o djetetu. U mnogim zemljama, uključujući Hrvatsku, pravo na roditeljski dopust nije isključivo rezervirano samo za majke, već i očevi imaju pravo na korištenje tog dopusta.

Zakonski okvir u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, otac može koristiti roditeljski dopust prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama. Prema ovom zakonu, otac ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od najmanje 30 dana, koji se može koristiti u razdoblju od rođenja djeteta do navršene prve godine života djeteta. Osim toga, otac može koristiti i dodatnih 120 dana roditeljskog dopusta, ali samo ako majka ne koristi svoje pravo na roditeljski dopust.

Benefiti za očeve koji koriste roditeljski dopust

Korištenje roditeljskog dopusta od strane očeva ima brojne prednosti. Prvo, omogućuje očevima da provedu vrijeme s novorođenim djetetom i aktivno sudjeluju u njegovom odgoju i brizi. Osim toga, istraživanja su pokazala da očevi koji koriste roditeljski dopust imaju jaču emocionalnu vezu s djecom te da se povećava podjela kućanskih poslova između partnera. Također, očevi koji koriste roditeljski dopust često razvijaju i veće samopouzdanje u svoje roditeljske vještine.

Prepreke i stigme

Unatoč zakonskom okviru i benefitima, mnogi očevi se suočavaju s preprekama i stigmom kada žele koristiti roditeljski dopust. Često se očevima postavljaju pitanja o njihovom profesionalnom angažmanu i o tome jesu li sposobni obavljati roditeljske dužnosti. Također, društvene norme i stereotipi često otežavaju očevima da se odluče na korištenje roditeljskog dopusta. Važno je promovirati svijest o važnosti jednakog sudjelovanja oba roditelja u brizi o djeci i smanjiti stigmatizaciju očeva koji koriste roditeljski dopust.

Primjeri dobre prakse

U nekim zemljama, poput Švedske, očevi su potaknuti i nagrađeni za korištenje roditeljskog dopusta. U Švedskoj, roditeljski dopust je podijeljen na tri dijela: jedan dio rezerviran je samo za majku, drugi dio samo za oca, dok treći dio mogu koristiti oba roditelja. Ova praksa promiče jednakost roditelja u brizi o djeci i smanjuje rodne nejednakosti na tržištu rada.

Zaključak

Otac može koristiti roditeljski dopust u mnogim zemljama, uključujući Hrvatsku. Zakonski okvir omogućuje očevima da sudjeluju u brizi o djeci i provedu vrijeme s njima. Međutim, prepreke i stigme i dalje postoje te je važno raditi na promicanju svijesti o važnosti jednakog sudjelovanja oba roditelja u brizi o djeci.

  Ocijeni članak!