Odakle je otac Zlatana Ibrahimovića

Trenutno pregledavate Odakle je otac Zlatana Ibrahimovića
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 svibnja, 2023

Švedska

Zlatan Ibrahimović je poznati švedski nogometaš, ali njegov otac nije rođen u Švedskoj.

Bosna i Hercegovina

Otac Zlatana Ibrahimovića, Šefik Ibrahimović, rođen je u Bosni i Hercegovini. Tačnije, on je rođen u selu Bijeljina, koje se nalazi u blizini grada Zenica.

Emigracija

Šefik Ibrahimović je u mladosti emigrirao u Švedsku, gdje je upoznao Zlatanovu majku. Nakon što su se vjenčali, par je ostao u Švedskoj i tamo su Zlatan i njegova sestra rođeni. Otac Zlatana Ibrahimovića je kao emigrant pronašao posao i izgradio život u Švedskoj.

Utjecaj na Zlatana

Očev odlazak iz Bosne i Hercegovine i sve što je prošao kao emigrant imao je veliki utjecaj na Zlatana Ibrahimovića. Njegov otac je bio izuzetno ponosan na svoje korijene i prenosio je tu ljubav prema domovini na svog sina. Zlatan je često isticao kako je odrastao uz priče o Bosni i Hercegovini i kako je taj dio njegovog identiteta oblikovao njegovu karijeru i stavove.

Nacionalnost

Iako je Zlatan Ibrahimović poznat kao švedski nogometaš, on ima i bosanskohercegovačke korijene. Otac mu je rođen u Bosni i Hercegovini, dok mu je majka Šveđanka. Zbog toga, Zlatan je imao mogućnost igrati za obje reprezentacije, ali je na kraju odlučio predstavljati Švedsku na međunarodnoj razini. Ipak, njegovi bosanskohercegovački korijeni su snažno prisutni u njegovom identitetu i ponosno ih ističe.

Zaključak

Otac Zlatana Ibrahimovića, Šefik Ibrahimović, rođen je u Bosni i Hercegovini, ali je emigrirao u Švedsku gdje je upoznao Zlatanovu majku. Unatoč tome što je odrastao u Švedskoj, Zlatan često ističe svoje bosanskohercegovačke korijene i ponosno ih nosi sa sobom.

  Ocijeni članak!