Može li ovrha zastarjeti

Trenutno pregledavate Može li ovrha zastarjeti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 srpnja, 2023

Uvod

Ovrha je pravni postupak kojim se prisilno izvršava sudski nalog za naplatu novčane tražbine ili ispunjenje drugih obveza. S druge strane, zastara je institut koji utvrđuje vremensko ograničenje za ostvarivanje prava.

Ovrha i zastara

Pitanje koje se često postavlja je može li ovrha zastarjeti. Ovrha kao takva nije podložna zastari, jer je riječ o postupku koji se provodi kako bi se izvršilo sudsko rješenje. Međutim, tražbina koja je predmet ovrhe može biti podložna zastari.

Zastara tražbine

Zastara tražbine je proces kojim se gubi pravo na naplatu tražbine ako ista nije ostvarena u određenom vremenskom roku. Zakonodavstvo svake države određuje rokove za zastaru tražbina, koji se mogu razlikovati ovisno o vrsti tražbine i drugim faktorima.

Primjer

Na primjer, u Hrvatskoj, rok za zastaru tražbina iz ugovora o radu je tri godine, dok je rok za zastaru tražbina iz ugovora o kupoprodaji pet godina. Ako vjerovnik ne poduzme pravne radnje radi ostvarivanja svoje tražbine unutar tih rokova, gubi pravo na naplatu.

Iznimke

Iako je općenito pravilo da ovrha nije podložna zastari, postoje određene iznimke. Na primjer, u nekim državama postoji zakonski rok unutar kojeg ovrha mora biti provedena nakon donošenja sudskog rješenja. Ako ovrha nije provedena unutar tog roka, može biti proglašena zastarjelom i vjerovnik gubi pravo na prisilnu naplatu.

Zaključak

Iako ovrha kao takva nije podložna zastari, tražbina koja je predmet ovrhe može biti podložna zastari. Važno je pravovremeno poduzeti pravne radnje radi ostvarivanja tražbine kako bi se izbjegla mogućnost zastare. Zakonodavstvo svake države regulira rokove za zastaru tražbina, stoga je važno biti upoznat s tim rokovima kako bi se zaštitila svoja prava.

  Ocijeni članak!