Može li predsjednik raspustiti Sabor

Trenutno pregledavate Može li predsjednik raspustiti Sabor
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 prosinca, 2023

Uloga predsjednika u parlamentarnom sustavu

U parlamentarnom sustavu, predsjednik države ima uglavnom ceremonijalnu ulogu. Njegove ovlasti su ograničene, a najčešće se sastoji od otvaranja i zatvaranja sjednica parlamenta, potpisivanja zakona i reprezentativnih funkcija. Međutim, u nekim slučajevima, predsjednik može imati i veće ovlasti, poput raspisivanja izvanrednih izbora ili, u nekim zemljama, raspisivanja referenduma.

Predsjednik i raspisivanje izbora

U mnogim parlamentarnim sustavima, predsjednik nema ovlasti raspisivati izvanredne izbore ili raspustiti parlament. To je obično rezervirano za premijera ili parlament. Predsjednik je uglavnom neutralna figura koja služi kao simbol jedinstva i stabilnosti države.

Izuzeci od pravila

Ipak, u nekim zemljama predsjednik ima ovlasti raspustiti parlament i raspisati nove izbore. Primjer za to je Francuska, gdje predsjednik ima ovlasti raspisati parlamentarne izbore. U tim slučajevima, predsjednik donosi odluku na temelju političke situacije u zemlji, kao što su politička kriza, nesposobnost vlade da formira većinu ili nepostojanje stabilne parlamentarne većine.

Hrvatski ustav i ovlasti predsjednika

U Hrvatskoj, prema Ustavu, predsjednik nema ovlasti raspustiti Sabor. Ta ovlast pripada Saboru samom ili Vladi, uz suglasnost Sabora. Predsjednik može samo odbiti potpisati zakone i uputiti ih na ponovno razmatranje Saboru. Međutim, raspisivanje izbora i raspisivanje referenduma su ovlasti koje pripadaju isključivo predsjedniku.

  Ocijeni članak!