Što su suzne žlijezde i čemu služe?

Trenutno pregledavate Što su suzne žlijezde i čemu služe?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 listopada, 2023

Sastav i struktura suznih žlijezda

Suzne žlijezde su specijalizirane žlijezde koje se nalaze u oku i proizvode suze. One se sastoje od nekoliko dijelova, uključujući žljezdano tkivo, kanaliće i izvodne kanale. Glavne suzne žlijezde su lacrimale, koje se nalaze iznad vanjskog kuta oka.

Funkcija suznih žlijezda

Suzne žlijezde imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja oka i omogućavanju normalnog vida. One proizvode suze koje se sastoje od vode, elektrolita, proteina i drugih tvari koje imaju zaštitnu i lubrikativnu funkciju.

Suze se oslobađaju iz suznih žlijezda i prekrivaju površinu oka prilikom treptanja. One pomažu u vlaženju oka, sprječavaju isušivanje i održavaju površinu oka glatkom. Također, suze mogu sadržavati enzime i antitijela koji pomažu u borbi protiv infekcija i održavaju oči čistima.

Poremećaji suznih žlijezda

Poremećaji suznih žlijezda mogu rezultirati suhim očima ili pretjeranim suzenjem. Suhe oči nastaju kada suzne žlijezde ne proizvode dovoljno suza ili kada suze brzo isparavaju s površine oka. To može uzrokovati iritaciju, osjećaj pečenja i crvenilo očiju. S druge strane, pretjerano suzenje može biti posljedica prekomjerne proizvodnje suza ili problema s odvodnjom suza.

Zaključak

Suzne žlijezde su vitalni dio oka i igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcionalnosti očiju. Njihova proizvodnja suza omogućava vlaženje, zaštitu i čišćenje očiju. Poremećaji suznih žlijezda mogu rezultirati neugodnim simptomima i zahtijevaju odgovarajuće liječenje kako bi se očuvao vid i udobnost oka.

  Ocijeni članak!