Može li projektant biti i izvođač radova

Trenutno pregledavate Može li projektant biti i izvođač radova
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:20 rujna, 2023

Pravne i etičke odredbe

Projektant i izvođač radova su dvije različite uloge u procesu građenja. Projektant je odgovoran za stvaranje dizajna i tehničke dokumentacije, dok je izvođač radova zadužen za fizičko izvođenje radova prema projektu. U nekim situacijama, ista osoba može obavljati obje uloge, ali postoji niz pravnih i etičkih odredbi koje treba uzeti u obzir.

Sukob interesa

Jedan od ključnih problema koji se javlja kada projektant istovremeno obavlja i ulogu izvođača radova jest sukob interesa. Projektant ima odgovornost osigurati da se projektna dokumentacija izvede ispravno i u skladu s propisima. Međutim, kao izvođač radova, mogao bi biti u iskušenju da smanji troškove ili skrati vrijeme izvođenja radova na račun kvalitete.

Kvalitet i odgovornost

Kao projektant, osoba je odgovorna za kvalitetu projektne dokumentacije i ispunjavanje svih tehničkih zahtjeva. Međutim, kao izvođač radova, ista osoba je odgovorna za fizičko izvođenje radova i ispunjavanje svih tehničkih specifikacija. Ova kombinacija uloga može dovesti do smanjenja odgovornosti i mogućnosti za izbjegavanje odgovornosti u slučaju grešaka ili nedostataka.

Ekonomska efikasnost

Jedan od argumenata u korist kombiniranja uloge projektanta i izvođača radova je ekonomska efikasnost. Tvrdi se da će ista osoba koja je dizajnirala projekt bolje razumjeti njegove zahtjeve i biti u mogućnosti efikasnije izvesti radove. Ovo može dovesti do smanjenja troškova i vremena potrebnog za izvođenje projekta.

Stručnost i specijalizacija

Projektiranje i izvođenje radova su specijalizirane discipline koje zahtijevaju različite skupove vještina i znanja. Kombiniranje oba posla može dovesti do razrjeđivanja stručnosti i smanjenja kvalitete oba aspekta. Specijalizirani projektanti i izvođači radova mogu pružiti veću stručnost i bolju kvalitetu izvedbe.

Zaključak

Iako je moguće da projektant obavlja i ulogu izvođača radova, postoji niz pravnih, etičkih i praktičnih pitanja koja treba razmotriti. Sukob interesa, smanjenje odgovornosti i razrjeđivanje stručnosti samo su neki od izazova s kojima se susreću kombinirani projektanti i izvođači radova. Konačna odluka o tome hoće li projektant biti i izvođač radova trebala bi biti donesena na temelju specifičnih uvjeta i zahtjeva svakog pojedinačnog projekta.

  Ocijeni članak!