Može li radnik dobiti otkaz dok je na bolovanju

Trenutno pregledavate Može li radnik dobiti otkaz dok je na bolovanju
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 kolovoza, 2023

Pravni aspekti otkaza tokom bolovanja

Radnik koji je na bolovanju može se suočiti s pitanjem može li dobiti otkaz dok je odsutan s posla zbog bolesti ili ozljede. Pravni propisi koji reguliraju ovu temu ovise o zakonodavstvu svake zemlje, ali općenito postoje određeni faktori koji se uzimaju u obzir.

Zaštita radnika na bolovanju

Većina zemalja ima zakonske odredbe koje štite radnike na bolovanju od otkaza. Ovi zakoni obično sprječavaju poslodavce da donose odluke o otkazu temeljem bolesti ili ozljede radnika.

Izuzeci od zaštite

Međutim, postoje situacije u kojima radnik može dobiti otkaz dok je na bolovanju. To se obično događa kada postoji opravdan razlog koji nije povezan s bolešću ili ozljedom radnika, poput ekonomskih razloga ili kršenja radnih obveza.

Dokazivanje neopravdanog otkaza

U slučaju da radnik smatra da je dobio neopravdan otkaz dok je bio na bolovanju, obično ima pravo na pravnu zaštitu. To može uključivati podnošenje tužbe ili pritužbe nadležnim vlastima koje će istražiti slučaj i donijeti odluku na temelju relevantnih dokaza.

Savjeti za radnike na bolovanju

Da bi se izbjegli mogući problemi, radnici koji su na bolovanju trebaju biti informirani o svojim pravima i obvezama. Trebaju se posavjetovati s pravnim stručnjacima ili sindikatima kako bi dobili relevantne informacije i savjete o tome kako zaštititi svoja prava.

  Ocijeni članak!