Može li se brašno pokvariti

Trenutno pregledavate Može li se brašno pokvariti
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 listopada, 2023

Kako se brašno pokvarava?

Brašno je proizvod koji se dobiva mljevenjem žitarica, najčešće pšenice. Iako je često dugotrajno i stabilno, brašno može pokvariti zbog nekoliko faktora.

Vlaga kao faktor pokvarenosti

Vlaga je jedan od glavnih razloga za pokvarenje brašna. Brašno može upiti vlagu iz okoline, što može dovesti do stvaranja plijesni i razvoja mikroorganizama. Vlažno brašno može postati grudasto, promijeniti boju i razviti neugodan miris. Stoga je važno čuvati brašno na suhom mjestu i u dobro zatvorenoj posudi.

Masnoća kao faktor pokvarenosti

Brašno sadrži prirodne masnoće koje mogu ranjivim na oksidaciju. Kada masnoće u brašnu oksidiraju, mogu razviti neugodan miris i okus. Ovaj proces je ubrzan kada je brašno izloženo toplini ili svjetlosti. Stoga je preporučljivo čuvati brašno u hladnom i tamnom prostoru kako bi se smanjio rizik od oksidacije.

Rok trajanja brašna

Brašno obično ima deklarirani rok trajanja, no važno je napomenuti da se brašno neće odmah pokvariti nakon isteka roka. Rok trajanja je samo smjernica koliko dugo se brašno može koristiti bez gubitka kvalitete. Ako je brašno pravilno skladišteno i ne pokazuje znakove pokvarenosti, može se sigurno koristiti i nakon isteka roka trajanja.

Kako provjeriti je li brašno pokvareno?

Kada sumnjate da je brašno pokvareno, možete provesti nekoliko provjera. Prvo, provjerite miris. Ako osjetite neugodan miris poput ustajalosti ili plijesni, vjerojatno je brašno pokvareno. Drugo, provjerite vizualno. Ako primijetite promjenu boje, prisutnost plijesni ili grudice, to su znakovi da je brašno pokvareno. U tim slučajevima, preporučljivo je baciti brašno kako biste izbjegli rizik od trovanja hranom.

Kako produžiti trajnost brašna?

Da biste produžili trajnost brašna, važno je pravilno ga skladištiti. Držite brašno u dobro zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Izloženost svjetlosti i toplini treba se svesti na minimum. Također je preporučljivo koristiti brašno svježe, bez dugotrajnog skladištenja. Kupujte količinu koju možete potrošiti u razumnom vremenskom roku kako biste osigurali najbolju kvalitetu brašna.

  Ocijeni članak!